Blue Flower

Terenska nastava osmih razreda  - Jasenovac

Prošli četvrtak, 9. svibnja, svi osmi razredi Osnovne škole „Vukomerec“  bili su na terenskoj nastavi u Jasenovcu. Kada smo stigli na odredište, nakon vožnje koja je trajala sat vremena, dočekao nas je vodič s  kratkim predavanjem o tome što ćemo vidjeti u Spomen području Jasenovac. Tijekom šetnje kroz  Područje vodič nam je  pričao o koncentracijskim logorima za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske koji su se nalazili u Jasenovcu. Na kraju šetnice nalazi se spomenik Cvijet (autor Bogdan Bogdanović) koji je izgrađen 1966. kao trajna uspomena na one koji su izgubili svoje živote u logorima smrti. Na sjevernoj strani kripte Cvijeta položena je  brončana ploča u kojoj su reljefno upisani stihovi iz poeme Jama Ivana Gorana Kovačića. Nakon posjeta spomeniku, započela je edukativna radionica. Bili smo podijeljeni u grupe, a svaka grupa imala je listić s pitanjima. Uputili smo se u Muzej gdje smo tražili odgovore na svoja pitanja. Za razliku od većine logora u okupiranoj Europi tijekom Drugog svjetskog rata, njime nije posredno upravljala nacistička Njemačka, nego direktno Nezavisna Država Hrvatska (Ustaška nadzorna služba) te je s vremenom postao jedan od najvećih europskih logora često nazivan „Auschwitzom Balkana“. Nakon istraživanja, prezentirali  smo ono što smo naučili, a potom autobusom krenuli  u Zagreb. Na ovoj terenskoj nastavi  vidjeli smo, čuli i naučili mnogo o logorima u Jasenovcu i ovom razdoblju hrvatske povijesti te proširili svoja znanja stečena na nastavi Povijesti.

                                                                                                                                     T. Penava, 8. c

 

Terenska nastava šestih razreda

Svi šesti razredi, s učiteljima u pratnji, proveli su srijedu (8. svibnja) na terenskoj nastavi u Sloveniji. Polazak autobusima bio je ispred škole u ranim jutarnjim satima, svi smo bili vrlo uzbuđeni i nestrpljivi.

Prvo odredište bio je  grad Ljubljana. Nakon dugog putovanja jedva smo čekali iskrcati se iz autobusa i započeti upoznavanje glavnog grada Slovenije. Prvo smo obišli jezgru grada te prošetali preko najljepšeg trostrukog mosta ispod kojeg teče rijeka Ljubljanica. Na ljubljanskim ulicama vidjeli smo brojne spomenike i skulpture,  obišli smo Prešernov trg i poznatu franjevačku crkvu Marijina Uznesenja. Iako Ljubljana nije veliki grad i veoma ju je lako upoznati hodajući, na Prešernovom trgu smo se malo odmorili i iskoristili vrijeme za kupnju suvenira. Potom smo se prošetali gradskim parkom Tivoli u kojem smo imali vrijeme za uživanje u prirodi.

Sljedeće odredište bila je Hiša eksperimentov ili  Kuća eksperimenata koja se nalazi u samom centru grada. Kad smo ušli u Hišu, od uzbuđenja nismo znali što bismo prvo. Razgledali smo i isprobali brojne zabavne i zanimljive eksperimente koji su nam se veoma svidjeli. Jedinstveni interaktivni izlošci potakli su našu znatiželju i kreativnost pa smo krenuli u istraživanje i otkrivanje novih znanja.

Na povratku prema Zagrebu posjetili smo trgovački centar City park i restoran McDonald’s gdje smo ručali, zabavili se i kupili pokoju sitnicu. Nakon cijelog dana pustolovina i zabave, umorni smo krenuli autobusima prema Zagrebu.

               L. Lazanja, 6. a

 

Božićna priredba 2023.

U vrijeme došašća svi iščekujemo Božić i sve što nam božićna radost donosi. Božićna priredba  je svečan događaj za koji  se učenici marljivo  pripremaju. Kao i svake godine, održala se 21. prosinca  s početkom u  18 i 30 u sportskoj dvorani.

Sudjelovali su Mali zbor (voditeljica J. Goldner), Veliki zbor i Gudački kvartet Velikog zbora (voditeljica L.  Zlatar Pravica), Vjeronaučna skupina  voditelja S. Jelice uz pratnju Malog crkvenog zbora             s voditeljicom A. Fiolić, Dramska skupina (voditeljica I. Knežević), Dramsko-recitatorska skupina  voditeljice R. Šokić, Folklorna skupina uz glazbenu pratnju učenica osmih razreda M. Božić i S. Malečić (voditeljica I.Trgovec) te Plesna skupina s voditeljicom  M.Vidaković.

 Za organizaciju cijele priredbe bila je zadužena voditeljica KUD-a S. Golubić, za konferansu učiteljica  L. Zagotta dok je o razglasu brinuo vjeroučitelj Z. Mikac.

Mali zbor pjevao je pjesme Ide zima, Radost Božića, Zvončići. Gudački kvartet svirao je Tihu noć, Veliki zbor pjevao je Radujte se narodi, Snowman sa solisticama M. Terzić i T. Šimunec i pjesmu Feliz Navidad.

U ugodnom ozračju školske dvorane, djeca su s radošću izvodila božićne pjesme, maštovito glumila u veselim predstavama te plesala. Roditelji su s ponosom promatrali svoje mališane, a atmosfera je bila ispunjena  toplinom. Na  kraju programa,  koji je vodila voditeljica K. Cvitkušić,  ravnatelj Z. Dominik održao je govor zahvale te svima zaželio sretan Božić i Novu godinu. Božićna školska priredba ostavila je neizbrisiv osmijeh na licima svih prisutnih.   

                                                               D.  Gajšak i M. Marić,  6. b

 

Županijsko natjecanje iz geografije u našoj školi

Županijsko natjecanje iz geografije održano je u petak  22. ožujka 2024. u našoj školi. Brojni učenici, zajedno sa svojim učiteljima mentorima, iz skoro svih zagrebačkih osnovnih škola, sastali su se u namjeri da pokažu svoje znanje. Natjecanje je službeno započelo u 8:30 kratkom priredbom otvaranja.  Školski zbor otpjevao je  državnu himnu  te himnu škole. Učenica K. Cvitkušić izrecitirala je  pjesmu “Da si blizu“ koju je napisala  V. Parun, a ravnatelj škole Z. Dominik pozdravio je prisutne te im poželio puno uspjeha. Učenici su pisali test od 9 do 10:15 sati, a službeni rezultati koji su se objavili u 14 sati pokazali su tko je najbolji. U petom razredu to je učenik R. Bonin iz OŠ Jordanovac, u šestom J. Zovko iz OŠ Davorina Trstenjaka. Najbolji uspjeh  u sedmom razredu imala je učenica K. Dropulić iz OŠ Alojzija Stepinca, u osmom L. Paar iz OŠ Bukovac. Čestitamo najboljima i njihovim mentorima te svima koji su sudjelovali!

 

 

Održan Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka

Program Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka 2023. razveselio je sve prvašiće naše škole 7. prosinca. Naime, svake godine na taj dan, povodom blagdana Svetog Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, učenici prvih razreda hrvatskih osnovnih škola dobiju  promotivnu vrećicu. U njoj se nalazi  edukativna brošura „Pčelica Jelica i medo Edo“,  naljepnica za poklopac s likom pčelice Jelice te hrvatski med pakiran u Nacionalnu staklenku za med. Učenici su se razveselili svojim vrećicama, neki su se odmah zasladili medom, a neki zavirili u brošuru. Pohvaljujemo ovaj slatki i zdravi projekt!

                                                                    L. Marijanović i I. Kvesić,    6. a