Blue Flower

Projektni dan - 26. travnja 2022.

 

             Projektnom danu, koji se održava svake godine u našoj školi, svi se raduju. Ove godine održan je 26. travnja. Iako su dolaskom proljeća epidemiološke mjere popustile, radionice su se održavale s razrednicima, svaki razred posebno ili nekoliko razreda okupljenih oko jedne veće radionice. Ovogodišnja središnja  tema  bila je energija te obnovljivi izvori energije. Potaknuti ekološkom krizom u kojoj se Zemlja nalazi, ali o kojoj se u zadnje vrijeme zbog drugih društveno-političkih tema manje govori, aktivirali smo se  u svojim radionicama još   glasnije i jače.

         

            Učenici prvih razreda na Projektni dan posjetili su park Maksimir te Zoološki vrt grada Zagreba posebno proučavajući vode i šumu. Drugi razredi prošetali su Šumskom stazom Bliznec u Parku prirode Medvednica. Treći razredi proučavali su vode stajaćice uz 12 jezera Savice dok su u četvrtim razredima istraživali obnovljive izvore energije, izrađivali plakate te ih prezentirali. 5. a razred svoju je  radionicu nazvao Sunce – energija života te su posjetili zagrebačku Zvjezdarnicu  te prošetali Gornjim gradom. Radionica Energija glazbe  ujedinila je tri razreda, 5. b, 5. d i 7. d koji su cijelu školu raspjevali notama najavljujući nam skori Festival glazbe. Učenici 5. c razreda su proučavali Vjetrenjače te izrađivali crteže u digitalnom obliku. O posljedicama industrije na ekološki sustav raspravljali su  i izrađivali plakate učenici 6. a razreda u svojoj radionici Druga industrijska revolucija i njezini ekološki učinci.

Energija  boje ujedinila je 6. b  i 6. d razred u istoimenoj radionici, bili su kreativni te oslikali su trajnim bojama poučnu stazu. Priručnik o zdravoj prehrani s 14 zdravih namirnica izradio je 6. c u svojoj radionici Superhrana. Dio sedmaša , 7. a i 7. b, proveo je u sportskom  duhu svoju radionicu Igre u kampusu. Igrao se turnir u badmintonu  te nogometna utakmica na nogometnom terenu NK Devetka. Učenici 7. c razreda uredili su zeleni okoliš škole u radionici Akcija čišćenja zelenih površina. Reciklažom i prenamjenom starih autoguma te paleta u koristan sportsko-zabavni poligon u dvorištu škole, bavio se 8. a u svojoj radionici Izrada višenamjenskog poligona. Obnovljivi izvori energije zainteresirali su i dva osma razreda. Radionica Obnovljivi izvori energije u 8. b potakla je učenike na detaljno proučavanje obnovljivih izvora energije u Republici Hrvatskoj te izradu plakata dok je 8. c proučavao temu, izrađivao prezentaciju te plakat na engleskom jeziku. Uređenjem  školskog unutarnjeg vrta bavio se 8. d koji je izradio poučni kutak o prizemnom sloju listopadne šume ispod školske magnolije, izradili su oznake pored bilja te  pripadajući pano.

        Naše ekološke aktivnosti nisu stale kad je Projektni dan završio, postali smo odgovorniji i spremniji voditi život u skladu s prirodom. Zemlja nije samo naša, čuvajmo ju i poštujmo!

                                                                                      

 

T. Mikić, 8. a