Blue Flower

 Zanimljivosti o Gradu

Dubrovnik je grad i luka na krajnjem jugu Hrvatske, sjedište je Dubrovačko-neretvanske županije. Postoji puno teorija o nastanku Dubrovnika. Glavna teorija je da je Dubrovnik osnovan u 7. st., kada su se Latini iz grada Epidauruma, sklonili pred navalom AvaraSlavena na hrid Laus. Kasnije su ti isti Slaveni izgradili naselje na južnim padinama brda Srđa, na kopnu preko puta hridi i nazvali ga Dubrava, što znači šuma (duba). Tijekom vremena su se naselja sve više povezivala, da bi se potpuno spojili u 11. st. nasuvši uski kanal što ih je dijelio, a u 12. i 13. st. zaštitivši se potpuno obrambenim zidinama. Prostor današnjeg Dubrovnika nekada je bila patricijska državica nastala iz srednjovjekovne dubrovačke komune zvana Dubrovačka Republika. Ona je osnovana 1358. g., a postala je grad 1808. nakon što ju je okupirala vojska francuskog generala Lauristona.

Dubrovačke gradske zidine sklop su utvrda koje okružuju stari dio grada. Građene su od 13. do 17. stoljeća za potrebe obrane, a manje je poznato da su građene pomoću bjelanjaka. Duge su 1940 m i visoke do 25 m. Na četiri strane svijeta zaštićene su četirima kulama. Kula Minčeta je na sjeveru, kula Bokar na zapadu, utvrda sv. Ivan nalazi se na jugoistoku, a tvrđava Revelin na istoku.

U Dubrovniku se dogodio potres 1667. koji je gotovo uništio grad, tada je stradalo mnogo Dubrovčana te je mnogo zgrada srušeno. U Dubrovniku ima štošta za vidjeti i obići. Danas je Dubrovnik poznat po svojim dubrovačkim zidinama i zanimljivoj povijesti pa je mnogima omiljeno turističko odredište. Posjećuju ga brojni kruzeri iz cijeloga svijeta, slavne osobe, a i u njemu se snimaju filmovi i serije poput Igre prijestolja i sl.

Zanimljivo je da su Dubrovčani oduvijek bili jako dobri trgovci, tj. da su Janjevci zapravo Dubrovčani koji su u Tursku išli trgovati, ali im se nije dalo stalno vraćati u Dubrovnik pa su u 14. st. osnovali Janjevo, selo u Kosovu. Dubrovčani su oduvijek bili snalažljivi, plaćali su danak Mlečanima da bi na dan kad bi Mlečani dolazili po danak oblačili najstariju odjeću kako bi prikazali da nisu bogati da Mlečani ne bi povećali danak. Svoju slobodu plaćali su i Turcima i uvijek su uspijevali odoljeti nevoljama i neprijateljima, a tako i u Domovinskom ratu. U Domovinskome ratu 1991. oštećeni su mnogi spomenici koji su poslije obnovljeni.

Od 1979. gradska jezgra Dubrovnika nalazi se na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine. U Dubrovniku se svake godine održavaju Dubrovačke ljetne igre što potvrđuje da je i danas kao i nekad kulturno središte, Naime, mnogi su književnici rođeni u Dubrovniku poput Marina Držića, Ivana Gundulića, Ivana Bunića Vučića, Ignjata Đurđevića i mnogih drugih koji su važni za hrvatsku književnost i kulturu. Zbog svega navedenog, Dubrovnik je biser Hrvatske.

M. Mikić i A. Čičak, 8. a