Ispis
Hitova: 100

Svaka školska godina u  knjižnicu unese  svoje posebnosti  i zanimljivosti

Koliko je čitanje važno za sve generacije prepoznala je i Vlada Republike Hrvatske te  je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

To je bila prilika da  istražimo koliko i kako  nam čitanje pomaže u odrastanju, učenju i što poznati misle o knjizi. Vrijedni Bookcreativci  osmislili su i napravili zanimljivu digitalnu knjižicu o čitanju. Kliknite i pogledajte koliko su bili domišljati i kreativni.

https://read.bookcreator.com/nfOUXyB6M7N9e7iQ9wtqyl8ZZAt2/30cmWGi5RO-FQHLZhaRvbg

Čitati jedni drugima, zašto ne?

U Godini čitanja odlučili smo čitati jedni drugima. Učenici drugih razreda, koji jako vole čitati, odabrali su najdraže dijelove iz omiljenih knjiga te čitali svojim vršnjacima u razredu. Čak su bili  spretni i hrabri te pitanjima provjerili koliko su učenici razumjeli pročitani tekst.  Učiteljice i knjižničarka će sigurno i iduće godine osmisliti slične aktivnosti jer su se pokazale zanimljivima. Osmaši su imali lijepu poruku za sve učenike viših razreda. Potaknuli su svoje vršnjake  da razmisle koliko čitaju te kako zamišljaju svijet  i društvo u kojem se ne čita. Čitanje poezije upotpunili su  ugodnim zvucima gitare. Recitatori su dali sve od sebe te pokazali izniman talent i volju u prezentaciji stihova Dragutina Tadijanovića.

 

Kako je to izgledalo?

 

https://read.bookcreator.com/2hWvzmWcm4YouFtU932Z7h534LB2/9g6AS3LjQi-eweNpGu2oXQ

  U Mjesecu  knjige prvašići ugostili lutkaricu Jadranku Čunčić Bandov

 Iako su bila pandemijska vremena, pronašli smo način da se prvašići  27. listopada 2021. okupe, glume i zabave s dragom, poznatom gošćom. Žbunika, Boduljko, gujceki, mišići, mačkice, Jesenka, zmajevi i ostala divna stvorenja iz lutkaričine jutene torbe, izazvali su, kao i uvijek, čuđenje, smijeh i veselje. Naša sportska dvorana bila je premala za pljesak i veselje koje su pokazali prvašići,  ali i učiteljice prvih razreda: R. Šokić, M. Vidaković, J. Goldner i  S. Hađija. Mjesec  knjige prošao je u glumi i zabavi. Ova svestrana književnica, lutkarica i kreativka, veselje je i inspiracija  malima i velikima.  Njeni igrokazi su  kratki, šaljivi, zanimljivi te stoga obvezni dio naših čitanki i knjiga za niže razrede.

 

Božićne pjesme školom se šire, iz svakog ugla Rudolfi vire...

Veselo i svečano smo ove godine obilježili blagdan Božića. U svakom uglu škole mahao je i pozdravljao veseli Rudolf, a božićne pjesme širile su se hodnicima. Naše kreativne i vrijedne učiteljice: L. Zlatar Pravica, I. Knežević, A. Raić, D. Kovaček, R. Varga, K. Ćutić,  M. Vidaković, I. Trgovec i J. Goldner, snimile su dječje nastupe, a knjižničarka upotpunila virtualnu knjižnicu lijepom božićnom stranicom. Iako virtualan, ovaj Božić je bio poseban jer se učiteljica Lana potrudila da  božićne pjesme pjevaju i  učitelji te ostali djelatnici naše škole.

Kliknite i pogledajte naš Božić 2021.!

https://sites.google.com/view/virtualnaknjiznicaosvukomerec/na%C5%A1-bo%C5%BEi%C4%87-2021

  Vilenjaci, čarobnjaci, vještice i fašnički  eTwinning

Kakav bi to bio Fašnik da nije navratio u našu školu. Osim što smo se dobro zabavili zamaskirani u svojoj školi, vršnjacima iz druge županije pokazali smo svoje školske fašničke običaje. Poslali smo im  dobre fašničke želje zagrebačkog kraja. Naime, u sklopu eTwinning projekta školskih knjižničara, odlučili  smo razmijeniti fašnička, dramska i kreativna iskustva  maskiranja s prijateljima iz Krapine, iz OŠ Augusta Cesarca. U fašničkom programu OŠ Augusta Cesarca  sudjelovali su učenici Male dramske skupine i učenici skupine Mali rukotvorci te njihove voditeljice- učiteljice T. Smrekar, K. Hršak te knjižničarka G. Gregurović Petrović. Naši prvašići i učiteljica M. Vidaković pjesmom i plesom zabavili su i nasmijali prijatelje iz Zagorja.

Pogledajte kako su mali Zagorci obilježili ovaj veseli dan.

 https://www.youtube.com/watch?v=WssYTW0lQDY

Ovako smo to obilježili mi u našoj školi.

 

https://drive.google.com/file/d/1ALskRUOb8j6V_TIo_2DVwNTj1mr2m4DX/view

 

                 iDRAGI SVI, DOĐITE NA FESTIVAL TALENTA I MLADOSTI!

Proljeće nas potaknulo, glazbom dotaknulo,

emocije probudilo, potpuno izludilo.

Ideja o festivalu osmišljena je i zabilježena u školskom Kurikulumu. Proljeće nas je potaknulo da na vrijeme krenemo s organizacijom školskog festivala. Na Projektni dan, 22. travnja, počele su pripreme s uređenjem prostora škole i dvorane. Naime 5. b,  5. d  i 7.d razredi s učiteljicama L. Zagottom, L. Zlatar Pravica i T. Haber, osmislili su i napravili panoe, note i notovlje  kojima su ukrasili školski prostor. Učiteljica glazbene kulture L. Zlatar Pravica i knjižničarka Lj. Radovečki, organizirale su 3. svibnja 2022. audiciju za sve učenike koji su imali želju nastupiti na školskom festivalu. Na audiciji je prošlo 11 učenika – pjevača i jedan plesni par koji je otplesao akrobatski rock&roll. Probe  pjevača i voditeljica bile  su česte i zahtjevne, ali istovremeno vesele i zabavne. Pripremili smo  pozivnice za sve sudionike kako bismo naglasili važnost događaja za cijelu školu. Proljetni školski festival održan je 24. svibnja u 18 sati. Zanimljivo je spomenuti da smo u vrijeme festivala bili domaćini Erasmus gostima iz Poljske, Rumunjske, Italije, Grčke i Portugala pa su se neki od njihovih predstavnika također našli na pozornici. Učenici su u nastupu  pokazali odvažnost, hrabrost i emocije. Bilo je to za sve  lijepo i nezaboravno iskustvo. Festivalom smo završili aktivnosti vezane za ovu školsku godinu te dobili inspiraciju i poticaj te nove ideje. Fotografije svjedoče lijepom događaju.

Lj. Radovečki