Blue Flower

Aktivnosti u školskoj knjižnici tijekom školske godine

Poticanje čitanja je jedna od važnih zadaća školske knjižnice posebno ako su u projektu izuzetno zanimljive i poučne knjige. I ove školske godine  sudjelujemo u projektima Čitanjem do zvijezda i Čitamo mi, u obitelji svi.

Odabrani naslovi knjiga u ovogodišnjem projektu Čitanjem do zvijezda su Trči, ne čekaj me (Bojana Meandžija), Moja baka je zmaj (Melita Rundek) i  Zeleni pas (Nada Mihelčić). Koliko god izgleda da naši učenici ne vole čitati, analizirati, bilježiti faktografske činjenice i družiti se s knjigom, nije tako. Ovi učenici su, sigurna sam, naši budući vrijedni studenti za koje je čitanje užitak i razonoda. To su Maja Krištafor (6. b), Martina Koljndrekaj (6. b), Lorena Marijanović (6. a),  Toni Gebert (6. a), Ema Šimunec (8. c) i  Katarina Barbarić (8. c). U srijedu 28. veljače 2024. na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti, održano je Županijsko natjecanje projekta Čitanjem do zvijezda. Na njemu su sudjelovali i naši čitači: Lorena Marijanović, Martina Koljndrekaj i Katarina Barbarić. Iako su u testu znanja bili  "zlatna sredina", sudjelovanje i druženje s ostalim  čitačima bilo im je zabavno i dojmljivo.

Učenici 3. b i 3. c razreda i njihove učiteljice Marija Vidaković i Roberta Šokić odlučili su  sudjelovati u školskom, obiteljskom projektu Čitamo mi, u obitelji svi. Već i vrapci  i vjeverice na grani znaju da se u naprtnjači nalaze zanimljive knjige (slikovnice) koje nekoliko dana  čita cijela obitelj.  U naprtnjači je i Bilježnica za pisanje dojmova tako da se crtežom, riječima ili fotografijom mogu zabilježiti sve zanimljivosti i dojmovi zajedničkog čitanja. Najzanimljivije bude u učionici, kada učenici koji su imali naprtnjaču  podijele doživljaje zajedničkog čitanja sa svima nama. Cilj ovog zajedničkog  čitanja je obiteljsko druženje, čitanje i razgovor o pričama koje donosi ova vesela naprtnjača! U čitanju mogu sudjelovati  djed, baka, tetak , tetka, stric, strina, pa čak i kućni ljubimci.

Kamišibaj - mali pripovjedački raj                     

Ove školske godine počela je nova aktivnost lijepog pričanja i pripovijedanja – kamišibaj. Kamišibaj je starinski japanski načina pripovijedanja. Početni korak učini knjižničarka, učenike upozna s kamišibajem (odakle dolazi, što je to), a onda ispripovijeda uz pomoć butaja (kutije sa slikama iz priče) jednu priču. Tada učiteljice izaberu jednu priču, knjižničarka prilagodi za pripovijedanje i uvježba učenike koji žele pripovijedati te odredi koje će se slike nacrtati.  Prvim i drugim razredima  zabavno je kada mogu uzeti butaj (kutiju sa slikama koje su sami izradili) obilaziti razrede i svojim vršnjacima pripovijedati razne lektirne i druge priče. Do sada su pripovijedali priču o crvenkapici, žirafama, slonovima, pismu iz Zelengrada i  djevojčici Anici.

U školi je književnica Sanja Pilić bila, sve nas  nasmijala i zabavila! 

U četvrtak 8. veljače 2024. trećim razredima u goste došla je književnica Sanja Pilić. Za tu priliku su poznati glumci 3. b razreda priredili igrokaz "Večera" koji je napisala baš naša gošća. Toliko su bili dobri da ih je književnica nagradila poljupcem  čestitala im te se poželjela s njima fotografirati. Svi smo bili ponosni na Damjana, Janu i Davida te je književno druženje krenulo veselo i opušteno.  Književnica je prezentirala svoje knjige, pričala učenicima koliko je u stvaranju njezinih priča važan i ilustrator knjiga, Niko Barun. Svojim crtežima ilustrator učini knjigu zanimljivijom i  može uljepšati i upotpuniti svaku priču. Učenici su pripremili brojna pitanja o tome kako su priče nastale, zašto je pisala o djevojčici Maši i tko je Maša? Doznali su da je Maša unuka naše gošće i da ima već 20 godina. Sve knjige o Maši koje je književnica napisala izuzetno su  poučne i donose ideje kako korisno provesti vikend, kako se maskirati za maskenbal, u koji muzej otići ili  kako se zabaviti na rođendan. Učenicima je književnica opisala kako je doživjela mnoge zemlje koje je posjetila: Island, Kanadu, Portugal. Bilo ju je ugodno slušati.

 Susret za pamćenje - Željka Horvat-Vukelja

U srijedu 6. ožujka prvi razredi naše škole imali su priliku upoznati ovu jedinstvenu, kreativnu  i dragu književnicu. Gospođa Željka Horvat-Vukelja napisala je mnoge zanimljive priče koje s puno žara čitaju mali početni čitači pa ju svake godine pozovemo u našu školu. Osim što piše duhovite priče i igrokaze za djecu (Slikopriče, Nove Slikopriče, Žinko u školi, Hrabrica, Panjoglav, Reumatični kišobran i dr.), naša gošća izvrsna je i zabavna  glumica te interpretatorica vlastitih priča. Iz njezine velike Ljubice Torbić vire ježić Žinko,  ptičice te razni instrumenti koje svira i dodatno uveseljava učenike, ali i učiteljice. Učionicom je odzvanjala  pjesmica Bratec Martin (na raznim jezicima koju smo  svi pjevali, pa čak i na japanskom) i ludo se zabavili uz našu dragu dirigenticu, gospođu Željku. Prvašići su upijali svaki pokret i riječ te književnicu  začudili pametnim pitanjima. Prvašići Fran, Karmen i Maksim pitali su našu gošću kako to da je toliko kreativna, je li ona glumica te zašto je napisala priču Nova Crvenkapica kada već postoji priča o Crvenkapici? Književnica je odgovorila: "Puno čitam i razmišljam o knjigama, šećem, rješavam križaljke, enigmatiku. Tako vježbam vijugice u glavi. I vi ćete biti kreativni ako izvježbate svoje vijugice čitanjem raznih priča i časopisa."

Riječ, dvije o susretu drugašića  s književnicom Anom Đokić 

Dana 5. listopada 2023. svi drugi razredi družili su se s književnicom Anom Đokić. Ona je  prvi put došla  u našu školu i donijela nam, u svojoj lijepoj, čarobnoj torbi duginih boja, neke potpuno nove priče. Poučena iskustvom Indije u kojoj je boravila, književnica nam je pročitala stvarnu priču o osmogodišnjoj djevojčici Aruši. Podsjetila nas je da djetinjstvo neke djece u svijetu nije bajkovito i veselo kao što to možda mislimo.  Strašna, najstrašnija  priča o zmaju koju je književnica također pročitala, zabavila nas je, nasmijala i  pokazala  da se naši učenici  lako snađu glumeći princa Almu, princezu  Anabelu, moćnoga kralja Alonsa i strašnoga zmaja. Ipak, ima još nešto po čemu ćemo pamtiti ovo druženje. Književnica je tijekom druženja podijelila učenicima  razne predmete: zvečku, klip kukuruza, malog guštera, svoju šarenu torbu  te potaknula  učenike da oni maštaju i  ispričaju svoje bajkovite priče o tim predmetima. Činilo se teško i nama odraslima, bili smo radoznali i pitali se je li taj zadatak pretežak za male glavice? Ali naši učenici dorasli su zadatku. Mašta je pronašla svoj put, rečenice su se nizale, a mi smo se, po tko zna koji put,  uvjerili  koliku moć imaju riječi:  napisane, pročitane ili ispričane. 

Književno druženje s okusom čokolade

Druženje petih i šestih razreda  s  književnikom Mladenom Kopjarom dogodilo se u našoj školi u četvrtak 23. listopada 2023. Priče koje piše ovaj jednostavni i skromni književnik izuzetno su duhovite i čitateljima bliske, a nekima i lektira u 5. razredu. Knjiga Čokoladne godine miriše na čokoladu. Svaka godina života koju proživljava glavni lik Darko umotana je u celofan djetinjstva i nadasve simpatična i nezaboravna. Za knjigu Ljubav, padobranci i vanzemaljci, koju smo čitali za ovaj događaj, književnik je 2008. godine dobio nagradu Ivana Brlić Mažuranić, a rado ju čitaju sedmaši i osmaši. Kratke i zanimljive priče prate odrastanje, vječite nesuglasice s roditeljima te nezaboravne ljubavi bez kojih ovaj svijet ne bi imao smisla. Sam književnik, koji je na književno druženje došao mrvicu ranije, mogao se uvjeriti koliko su ga učenici željno iščekivali, promatrali sa znatiželjom te brzinski dopisivali  pitanja kako bi mogli sudjelovati u razgovoru. Mladen Kopjar pročitao nam je nove priče koje nemamo u našoj školskoj knjižnici. Mi smo ga pažljivo slušali, poklonili  mu cvijeće i zahvalili na „slatkom“ susretu.

Mjuzikl „Kralj lavova“ i dalje oduševljava

U petak 26.  svibnja 2023., za prošlogodišnji Dan škole,  izveden je dugo očekivani i pripremani mjuzikl "Kralj lavova", poklon školi za 49. rođendan. Sreću, zadovoljstvo, ponos te svu dramsko - scensku  kreativnost možete vidjeti na fotografijama te na snimci Mjuzikla. Učiteljice L. Zlatar Pravica,V. Ćukušić, T. Haber, A. Šutalo, knjižničarka Lj. Radovečki, draga asistentica Antonija te naši glumci, pjevači i plesači, mogli su odahnuti. Sve je prošlo jako lijepo. Bio je to školski dan za pamćenje. Naša škola može biti sretna i ponosna što ima tako talentirane učenike nadarene za glumu, ples i pjesmu. Ova školska godina također je bila u znaku Simbe i družine. Naime, naš “Kralj lavova” izveden u subotu 7. listopada 2023. u Peščenici na pozornici Kazališta KNAP te u utorak 21. svibnja 2024. na Smotri školskog glazbenog stvaralaštva u Velikoj Gorici. U prepunim dvoranama Školski ansambl je uspješnom izvedbom pokazao svu ljubav,  entuzijazam i predanost koji su utkani u ovo malo umjetničko djelo.

                Lj. Radovečki