Ispis
Hitova: 245

 

 Ritmička gimnastika je moj omiljeni sport. Njime se bavim već duži niz godina i stvarno uživam.

 

Ritmička gimnastika je ženski olimpijski sport  u koji se najbolje uključiti oko 4 godine. Treninzi su na početku kraći i lakši, a što je vježbačica starija, češći i teži. Izvodi se uz glazbu. Može se raditi bez i s rekvizitom. Rekviziti koji se koriste u ovom prelijepom sportu su: vijača, obruč, lopta, čunjevi i traka.

 

Iako se smatra da je ritmička gimnastika nastala u Rusiji,  skorija istraživanja dokazuju da je prakticirana još u starom Egiptu. Ruskinje su među najboljim gimnastičarkama jer se u Rusiji ritmička gimnastika jako cijeni i iznimno je popularna.

Prvo svjetsko prvenstvo održalo se 1963. u Budimpešti. Ritmička gimnastika se u Hrvatskoj pojavila u 19. stoljeću u Varaždinu. Neki od klubova u Hrvatskoj su GK Maksimir, KRG Leda, KRG Zagreb, GK Aura, GK Vindija, itd. Ovaj sport potiče koordinaciju, pokretljivost, snagu, brzinu, agilnost te eleganciju. Osim individualnih vježbi u ritmičkoj gimnastici izvode se i grupne vježbe. Na natjecanjima vježbačice moraju obući posebno ukrašene dresove te  imati uredne i zategnute pundže. U grupnim vježbama vježbačice moraju imati iste dresove. Kao i u svakom sportu, za osvojene rezultate vježbačice dobivaju nagrade i medalje. Na natjecanja vježbačice idu u razne države što je jako dobro jer time stječu novo iskustva i prekrasne uspomene.

 

                                                                                                         Sara Ćorluka, 6.c