Blue Flower

 

Smotra učeničkih zadruga Grada Zagreba 2022.

Školska zadruga „ Žir“  kojom se dičimo  i koja nas okuplja  kreativnim aktivnostima djelovala je cijelo  pandemijsko vrijeme u školi. Naime, nakon dvogodišnje pauze, odnosno online djelovanja,  predstavnici zadruga koji su članovi HUUZ-a,  imali  su priliku predstaviti  svoje radove. Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva (HUUZ) osnovana je u lipnju 2006. godine i kao neprofitna pravna osoba članica je Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK). Trenutno u Republici Hrvatskoj djeluje 651 učenička zadruga. Smotra učeničkih zadruga Grada Zagreba, 19. po redu, održana je 2. lipnja. 2022. u Parku Zrinjevac. Smotra je bila izložbenog i prodajnog karaktera. Predstavili smo svoj novi proizvod – igru križić-kružić, proizvod koji smo izradili  sa svrhom promocije našeg Erasmus+ projekta GAMES. Predstavili smo  i druge proizvode, tradicijske igračke (ptice), ukrasne proizvode od suhog cvijeća i druge. Predstavnice naše škole na Smotri bile su L. Muktić i V. Pavešić, učenice 6.  razreda. Zajedno sa svojim voditeljicom  S.Trajkovski-Bojić  dostojno su predstavile našu školu i zadrugarske aktivnosti u njoj.

 S. Trajkovski-Bojić

 

 

 

 

 

Fotografija: S.Trajkovski Bojić

Fotografija: L.Zagotta

 

ŽIR NA ŽUPANIJSKOJ SMOTRI

Učenička zadruga naše škole već dugi niz godina sudjeluje na Županijskoj smotri. Smotra se održava svake godine - učeničke zadruge predstavljaju proizvode, način izrade proizvoda i aktivnosti svoje učeničke zadruge. Zbog specifične situacije ove je godine Smotra bila drugačija pa i zanimljivija. Osnovna škola Ivana Meštrovića i Učenička zadruga Eko Meštri imali su čast u suradnji s Hrvatskom udrugom učeničkog zadrugarstva (HUUZ) i Zagrebačkom zajednicom tehničke kulture biti domaćin ovogodišnje Smotre. Ovogodišnja Smotra svima je bila izazov jer se odvija online, na TwinSpace-u. Na Smotru se ove godine prijavilo 36 učeničkih zadruga. Odabrane zadruge na ovoj Smotri predstavljat će Grad Zagreb na državnoj smotri u listopadu 2021.

Naše je zadrugare posebno veselila ovogodišnja Smotra jer smo se predstavili zanimljivim terrazzo proizvodima te isprobali novu tehniku izrade. Školu je predstavila sekcija Kreativna radionica Sunčica sa svojim vrijednim zadrugarima iz 5.d razreda i voditeljicom Sanjom Trajkovski Bojić. U izradi i prezentaciji sudjelovali su i zadrugari 8.a razreda. Posebno smo ponosni na učenike: Josipa Bakarića, Antoniju Vrca, Martu Lacić i Karlu Pavlović. Oni su nas predstavljali u videouratku kojim su prezentirali izradu naših terrazzo proizvoda. Na sljedećoj poveznici pogledajte kako je izgledala naša stranica na eTwinningu kao i stranice ostalih zadruga.

https://twinspace.etwinning.net/170864/pages/page/1526634

Ponosni smo i radosni što ćemo svoju školu i Grad Zagreb u listopadu predstavljati na državnoj smotri. Čestitamo svim vrijednim zadrugarima na trudu i uspjehu!

                Lidija Zagotta, voditeljica Učeničke zadruge Žir

  BILI SMO U EMISIJI ŠKOLSKI SAT

                     

 

  15. veljače 2017. učenici Patricia Žižak, Lorena Cvitkušić i Tin Rajič u pratnji profesorice matematike i voditeljice Školske zadruge Žir Nataše Ostojić su gostovali  u emisiji Školski sat, a glavna tema emisije bila je Ekozadruga.

Naša televizijska pustolovina započela je dolaskom HRT-ova službena vozila i vozača. Bio je zaista neobičan doživljaj voziti se tim vozilom, imali smo osjećaj kao da smo slavne televizijske zvijezde s vlastitom limuzinom. Jedina razlika je bila ta što je ovo bio običan kombi. Pred zgradom HRT-a dočekala su nas dva djelatnika koja su nam poželjeli dobrodošlicu i pomogli nam prenijeti proizvode Žira u studio. Do studija smo se vozili teretnim liftom što je također bio još jedan u nizu doživljaja. Ušli smo u studio prilično nesigurno, ne znajući što nas sve očekuje.