Ispis
Hitova: 175

 

                                             STEM obrazovanje – robotika – povezanost s gospodarstvom

 

 

                       

 

 

 

Japan, Zemlja Izlazećeg Sunca, otočna zemlja, na dodiru najveće kopnene i oceanske mase na Zemlji. Površinom od 337 962 km2 i 128 milijuna stanovnika, gusto je naseljena zemlja s 340 stanovnika/kmte glavnim gradom Tokijom, jednim od najvećih gradova svijeta, 13,6 milijuna stanovnika (aglomeracija od 35 milijuna stanovnika). Bez obzira na toliku veliku koncentraciju stanovnika na malom prostoru, Tokio je vrlo uređena urbana sredina, koja plijeni čistoćom, dobro organiziranim prometom, samodisciplinom te sigurnošću na visokoj razini jer kriminal na ulicama gotovo da i ne postoji.

U tako uređenom društvu, odgoj i obrazovanje sigurno je jedna od pokretača razvoja zemlje pa je bilo zanimljivo vidjeti kako je organiziran sustav obrazovanja od osnovne škole do sveučilišta.

 

   

 Obavezno obrazovanje traje od 6. do 15. godine života učenika, i to 6 godina osnovne škole i 3 godine niže srednje škole, na koju se nadovezuje još 3 godine više srednje škole. Slijedi visoko obrazovanje na sveučilištu ili drugim visokim školama. Školski sat u osnovnoj školi traje 45 minuta, a u srednjoj 50 minuta. Ono što je bilo iznenađujuće je da u osnovnoškolskom kurikulumu nema informatike kao predmeta. Uvodi se tek u srednjoj školi jednim satom tjedno  pa se postavlja pitanje, kako se obrazuju stručnjaci za visoke tehnologije, robotiku, STEM područje (engl. znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika). Ipak je Japan zemlja razvijenog gospodarstava odakle nam dolaze brojni proizvodi najsuvremenijih tehnoloških dostignuća.


 


  

 Odgovor je stigao na Fakultetu informatičkih znanosti i tehnologije, gdje su  studenti i njihovi profesori  demonstrirali na koji način izrađuju humanoidne robote. Oni imaju za cilj zamijeniti čovjeka u određenim poslovima, kod pomoći starijim, bolesnim, nemoćnim ili osobama s posebnim potrebama, u industriji i slično. Osim na fakultetu,s pravim humanoidnim robotima susreli smo se i u Miraikan muzeju suvremenih tehnologija i inovacija. Tamo se može vidjeti demonstracija  radarobota ASIMO kreacija poznate japanske tvrtke Honda, ali i mnoge druge inovacije u svijetu robotike, automatike i drugih tehnologija.

            

 

 Japan je zemlja krajnosti u svakome pogledu od tradicije do suvremenosti, od želje za očuvanjem prirode do najbržih vlakova na svijetu, od stare japanske arhitekture do visokih nebodera i suvremenih prometala. Spoj tradicionalnog i modernog, želja za znanjem i napretkom te disciplinarno uređeno društvo pretvorilo je Japan gospodarsku velesilu  suvremenog svijeta.

 Ravnatelj Zdravko Dominik