Blue Flower

Upoznajte jednog neobičnog kućnog ljubimca

 

Svatko tko ima kućnog ljubimca misli da je njegov ljubimac  najslađi na svijetu. Moj je slučaj jedinstven jer se moj ljubimac  - mali zlatni penjaš -  na engleskom  zove  sugar  glider.  Zapravo se radi o najmanjoj vrsti letećih vjeverica, tobolčaru podrijetlom iz Australije znanstvenog imena petaurus breviceps. Ime je dobio po dvjema stvarima. Prvo, on može kliziti, odnosno letjeti  kroz zrak, a kao drugo, obožava slatke stvari. Krzno im  je sivo-plave  ili smeđe boje, s tamnom crtom koja se proteže od sredine glave, po sredini  leđa do korijena repa. Vrh repa im je često bijele boje. Dužina glave i tijela im je  prosječno 170 mm,  dužina repa 190 mm. Težina mužjaka u prosjeku  je 140 grama, ženke  115 grama.


 


Na zadnjim i prednjim nogama imaju po pet zavijenih prstiju  s vrlo oštrim kandžama. S obzirom na to da su noćne životinje, imaju velike oči te razvijeno čulo njuha. Uši su im tamno pigmentirane te nisu obrasle dlakom.  U zatočeništvu mogu doživjeti 14 godina. Hrane se  povrćem, voćem, bjelančevinama, insektima, crvima kao i uobičajenim domaćim namirnicama kao što su jaja, jogurt, orašasti plodovi i voćni sok.  Sugar glideri, poput klokana, imaju tobolac u kojem mladunčad  (joeys) živi  60-70 dana. Tek u dobi od 4 mjeseca sami izlaze iz tobolca. U divljini ostaju na drveću i gotovo nikada ne dodiruju zemlju. Izrađuju gnijezda u rupama starih stabala  i obilježavaju ih  urinom. U divljini mogu boraviti u grupama od 15 do 30 jedinki. U mnogim zemljama svijeta  zabranjeni su  kao kućni ljubimci, njihov uzgoj je pod strogom kontrolom. Zbog toga ih je teško nabaviti, a i cijene su im izrazito visoke.

 

 

Pitate li se jesu li mali zlatni penjaši  dobri kućni ljubimci? Da, međutim, oni nisu tako jednostavni za držanje kao hrčci. Trebaju gotovo jednak tretman kao i mačke. Ne samo da se morate redovito brinuti o njima, već ćete potrošiti puno novca za opremu  njihovih nastamba. Društvena  su bića, imaju razigrano ponašanje, pametni su i živahni te uživaju u druženju sa svojim vlasnicima s kojima se jako emotivno vežu. Ono što ih plaši kod ljudi su brze i nagle kretnje te glasan  govor.  Ako želite  dobru zabavu sa svojim  slatkim gliderom,  samo mu dozvolite da se ušulja u vaš topli džep J.

Jurica Pakračić