Blue Flower

O knjizi Miris knjige autorice Jadranke Klepac

Fotografija: K.Ćutić

Biste li ikad pomislili da će vas jedna knjiga toliko zainteresirati da o njoj možete tri dana pričati? Ja nikad nisam, ali to mi se upravo dogodilo. Ova knjiga o kojoj ću pisati, možda upravo  to i vama učini. Upoznajte ju!

        Miris knjige je roman koji govori o predivnoj djevojčici Dani i njezinim pubertetskim problemima. Dana je bila jedna ekološki osviještena i pametna djevojčica. Jednostavno je obožavala knjige, a pogotovo miris starih knjiga. Kako bi neki rekli, pravi knjiški moljac. Puno  vremena provodila  je u obližnjoj knjižnici u kojoj je imala jako dobrog prijatelja, knjižničara Baltazara. Nekad je mislila da ju samo on i njezina baka razumiju. Dana je živjela u gradu, u sasvim običnom i skromnom stanu sa svojom mamom, tatom i bakom. Mama joj je bila sklona monolozima, pogotovo ujutro za vrijeme doručka, tata joj je poput političara koji usput komentira sport, a baka joj je posve normalna i razumna. Baka joj je uvijek davala najveću potporu i u potpunosti ju je razumjela. Školu nije mrzila, ali ju nije pretjerano ni voljela. U školi je imala prijateljicu Rutu i prijatelja Davora. Zanimljivo i neobično, autorica piše roman u romanu, zapravo radnju u radnji. Dana kao lik piše roman koji je sadržajno stavljen u radnju knjige Miris knjige. Piše roman o Plavoj knjizi koja bi cijelome svijetu otkrila budućnost svijeta. U njezinom romanu  knjigu traže Ana, Ivor i Merlin koji je zapravo knjižničar. Roman završava vrlo zanimljivo, kraj nas potiče na razmišljanje. Merlin ostavi pismo Ani i Ivoru u kojem piše da zapravo oni moraju završiti Plavu knjigu i osigurati sigurnu budućnost svijetu. No vratimo se mi u stvaran život glavne junakinje. Dana na poklon dobiva prvo izdanje knjige I.B.M. koju je dala u antikvarijat na procjenu. Ali knjiga se iznenadno izgubi i Dana kreće u potragu za njom, naravno, ne sama, nego s Davorom. Na kraju sretno nađu knjigu koju Dana zadrži, iako bi mogla zaraditi veliku svotu novca s njom. Na samom kraju, između Dane i Davora, rodi se  ljubav.

    Ova knjiga ostavlja trag u onima koji ju pročitaju. Kao da uistinu ostavi miris koji traje te nas potiče  da nakon zadnjeg  pročitanog retka i  dalje razmišljamo o njoj,  o likovima, događajima… Svima koje sam uspjela zainteresirati, želim  ugodno čitanje!

                             L. Kotarski, 7. b