Blue Flower

 

Dan škole 2022.

Ovogodišnji Dan škole održan je u tjednu (od 24. do 27. svibnja) u kojem smo bili domaćini predstavnicima  škola iz europskih zemalja. Naime, naša škola je od 2019. godine u Erasmus + projektu Games u kojem je okupljena oko teme Igra, zajedno s osnovnim školama iz Grčke (Katerini), Rumunjske (Braila), Italije (Formia), Poljske (Kozieglowy) te Portugala (Covilha). Erasmus+ je EU-ov program kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport u Europi. Program za razdoblje 2021. – 2027. izrazito je usmjeren na socijalnu uključenost, zelenu i digitalnu tranziciju te promicanje sudjelovanja mladih u demokratskom životu.

Projektni susreti održali su se u Italiji,  Portugalu i Grčkoj  uživo, u Poljskoj i Rumunjskoj online zbog pandemije. Kao šlag na kraju - susret u Hrvatskoj, u Zagrebu u OŠ “Vukomerec“.

Cijela škola dostojno je  dočekala goste. S uređenjem  i pripremama  krenuli smo  već u travnju za Projektni  dan. Izrađivale su se razne igračke te poligoni za igru na otvorenom, oslikavala se dječja igra  školica, izrađivali se likovni radovi… Sve je bilo u duhu pokazivanja prijateljstva i dobrodošlice. Predstavnici su nam stigli u utorak 24. svibnja,  dočekali smo ih  kratkim pozdravnim programom. U 18 sati održan je Glazbeni festival na kojem su učenici naše škole te gosti pokazali svoje glazbene i plesne talente uz veliku podršku publike. U srijedu ( 25.5.) organiziran je izlet gostiju u  NP Plitvička  jezera. Idući dan, u četvrtak, održane su sportske igre koje uvijek budu organizirane  kao dio obilježavanja Dana škole. Učenici mlađih razreda su pokazivali svoje sportske vještine igrajući poligonske trke. Učenici predmetne nastave igrali su košarku i nogomet- turnire među razredima, a igrama i druženju oko škole pridružili su se i učenici gosti. Bilo je upoznavanja, razgovora na engleskom jeziku, druženja pa čak i simpatija. Gosti su poslijepodne proveli u obilasku   Maksimira.

 Zadnji dan boravka Erasmus  predstavnika,  ujedno i naš službeni Dan škole,  bio je petak, 27. svibnja. Od 10 sati su se počele održavati radionice po učionicama mlađih razreda, sve u duhu hrvatske baštine. Učenici su se mogli okušati u bojenju licitarskih srca, oslikavanju svilenih kravata, oslikavanju putokaza za gradove iz Projekta, robotici (Roboalka), izradi tradicionalne drvene ptice (u plavoj i žutoj boji). Nakon radionica, u 11:30 održana je priredba koja je prva dvojezična održana u našoj školi. Program priredbe predstavio je svaku članicu projekta. Čuli smo  poznatu talijansku pjesmu te portugalski fado, recitacije na poljskom i rumunjskom jeziku te se zasladili uz grčke slastice te zaplesali sirtaki – tradicionalni grčki ples. Folklorna  skupina mlađih razreda pjesmom i plesom  predstavila je hrvatsku kulturnu baštinu, a dramska skupina je igrokazom o nogometu dokazala da se igrom i sportom  širi prijateljstvo među narodima. Pjesma  na kraju priredbe, We are the world, ujedinila je emocijama sve prisutne.

 Poslije  priredbe organiziran je ručak za goste i djelatnike škole. Došlo je i vrijeme rastanka s gostima koji su odlazeći iz škole  sa sobom ponijeli doživljaje  i prijateljstva… Nadamo se da smo dostojno  predstavili  svoju domovinu, grad i školu.

                            S. Miličević, I. Kovač,  8. a