Blue Flower

Pogledajte prezentaciju "Dođi u grad!" i prisjetite se, uz likovne radove naših učenika, znamenitih ličnosti grada Zagreba.
Sretan vam Dan grada!
Vaša profesorica Tanja Haber

 

https://www.canva.com/design/DAFjG0XIhYg/83NwBAIWk3ynQyN8wI6GqA/edit?utm_content=DAFjG0XIhYg&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton


  Obilježavanje Dana škole

Tijekom proteklog tjedna  obilježen je Dan škole. Od  23. do 25. svibnja održane su u među smjenama brojne sportske aktivnosti. Igralo se i natjecalo u raznim disciplinama. Nogometna utakmica između petih i šestih razreda  završila  je neriješenim rezultatom (2 : 2), dok su u onoj između sedmih i osmih, osmaši pokazali veću prednost (6 : 12). Sedmaši su bili bolji u košarci od petaša (3 : 18). Sedmašice su pokazale veliku vještinu u odbojci jer  su s dva osvojena seta pobijedile odbojkašice šestih i osmih razreda. Učenici mlađih razreda natjecali su se na školskom igralištu u štafetnim igrama.

                        Školom su prošetali Mufasa, Simba, Skar,

                        našoj školi, mjuzikl na dar!

Najvažniji dan  i poklon školi za 49. rođendan bio je 26. svibnja 2023. jer  se u  školi održao mjuzikl „Kralj lavova“. Film „Kralj lavova“ izašao je 1994. i osvojio svijet, a mjuzikl se počeo izvoditi na pozornicama od  1997. i vjeruje se da je jedan od najizvođenijih mjuzikla.

 A naš  mjuzikl „Kralj lavova“ započeo je svoj put u rujnu 2022. kada je   knjižničarka Lj. Radovečki napisala tekst te profesorica L. Zlatar pripremila i obradila  glazbu. Nakon održane audicije, glumci su marljivo vježbali svoje uloge, školski zbor lijepe, poznate melodije iz svima dragog crtića. Razglas i vizualni efekti također su doprinijeli lijepom doživljaju, a za njih je bio zadužen vjeroučitelj Zdravko Mikac. Njemu je pripomogao profesionalac u svom poslu, gospodin Darko Fiolić. Kakav bi to mjuzikl bio bez plesačica? Za umjetnički ples i pokrete pobrinula se učiteljica Anja Šutalo te vješto povezala plesnu koreografiju učenica 4. i 6. razreda. Bilo je pravo umijeće  organizirati scene u kojima ima raznih izvođača te ujediniti sve u lijepu priču o pravdi i dobroti. Za to se pobrinula profesorica Glazbene kulture L. Zlatar Pravica te uz pomoć knjižničarke Lj. Radovečki uspjela iznjedriti iz svakog malog  glumca i pjevača njegov najbolji dio.

 Naslovnu ulogu glumca i pjevača dobio je D. Gajšak, ali ništa manje nisu važni i talentirani  ostali učenici – glumci: I. Vignjević u ulozi Nale, A. Mikac u ulozi zločestog Skara  te K. Cvitkušić koja je glumila mudrog majmuna Vrača. Velikog i hrabrog lava Mufasu predstavio je M. Pavlić, brižnu mamu lavicu glumila je M. Volarević, a zločeste hijene su uvjerljivo odglumili  D. Relata, E. Sejkić, L. Topalović i K. Zubak. Simpatični Timon i Pumba bili su  također dobro uvježbani, a glumile su ih M. Krištofor i L. Marijanović. Scenom je lepršala i ptica Zazu,  L. Zubak koja je glumila i svirala violinu,  a glasom oduševila učenica Z. Semijalac.   U pripremi su sudjelovali ulažući trud mnogi učenici i djelatnici škole. Profesorice T. Haber, V. Ćukušić i vrijedna asistentica Antonija oslikale su s učenicima  zid višenamjenske dvorane za pozadinu, šivali su se kostimi, bojila lica  glumaca, uređivali se panoi i prostorije škole. Širila se pozitivna  atmosfera među onima koji sudjeluju, a i onima koji su jedva čekali vidjeti premijeru. Konačno, u 19 sati 26. svibnja, započela je priča o malom Simbi i krugu života u koju smo se svi upleli. Čarolija je bila posvuda… To više nije bila naša škola, nego daleki afrički svijet djetinjstva u koji svi ponekad, barem u mislima, odlutamo. Svjetla su osvijetlila čudesne baobabe, savana  dominirala scenom, a majmun Vrač započeo je priču o dobroti i pravdi. Pjesma, izvrsna gluma, zvukovi, efekti  i boje donijeli su čuđenje i oduševljenje svuda oko nas! Ponosni, sretni te ispunjeni  sinergijom učenika i učitelja, stvorili smo dan za pamćenje. Ima li kreativnost, entuzijazam  i ljubav granice dok zarobljeni u mašti  čekaju  pravi trenutak?

Hvala svima koji su stvorili ovu čaroliju i glazbeno-scensku poslasticu!

 L. Marijanović, 5. a 

 Lj. Radovečki, knjižničarka

 

                                          

 

 

Sudjelovali smo u glazbenom susretu školskih zborova u Velikoj Gorici

Školski zbor s našom voditeljicom L. Zlatar Pravica  te knjižničarkom Lj. Radovečki sudjelovao je 14. ožujka u jednom posebnom susretu. Bio je to Susret đaka glazbenjaka. Domaćin susreta zborova bila je OŠ Eugena Kumičića, a  cijeli program odvio se  u Pučkom otvorenom učilištu u Velikoj Gorici. Nastupalo je ukupno sedam zborova osnovnih škola, iz  Dugog Sela, Zagreba, Velike Gorice, Splita i Jastrebarskog. Nakon upjevavanja i tonskih proba, započele su izvedbe. Mi smo bili drugi na redu, a predstavili smo se s tri pjesme: Jeans generacija, Mi smo Europa i Jedva čekam da postanem kralj (sa solistom Dominikom Gajšakom). Nakon naše izvedbe, uživali smo gledajući  druge nastupe koji su bili stvarno odlični. Poslije svih tih izvedbi i nastupa, pozvani smo na druženje u OŠ Eugena Kumičića u kojoj smo jeli, razgledavali školu  i družili se  s učenicima iz drugih škola. Bilo je to predivno glazbeno  iskustvo koje bismo svi rado ponovili!

L. Marijanović, 5. a


 

PROJEKTNI DAN 2023.

Ovogodišnji Projektni dan naše ekoškole održan je 21. travnja 2023. Kao i svake godine, ponuđene su brojne radionice u školi, u školskom dvorištu, a neke i izvan nje. To je dan kad svi na svoj način  mogu pokazati koliko su svjesni važnosti očuvanja okoliša. Učenici prvih razreda učili su o razvrstavanju otpada izrađujući spremnike za otpad. Učenici drugih razreda izrađivali su, nakon posjeta jezerima Savica,  plakate o vodama. Jezero Bundek učenici trećih razreda pretvorili su u učionicu  izrađujući plakate o onečišćenju i zaštiti okoliša. Posebnu terensku nastavu imali su i četvrtaši koji su o živoj i neživoj prirodi učili u parku Divlje vode u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje.

Učenici sedmih i jednog šestog  razreda uređivali su i čistili ružičnjak, izrađivali cvjetne bombice, preše za cvijeće te vrtni namještaj od paleta. Jedan peti razred  izrađivao je hranilice za ptice,  drugi piramidu zdrave prehrane, a treći je odlučio pisati o svemu što se događa tijekom Projektnog dana. Neki osmaši su gledali dokumentarne filmove o ekološkim temama,  neki se bavili sportskim aktivnostima na otvorenom, a grupa osmašica spremala je zdravu hranu. U razgledu Botaničkog vrta bila su dva sedma razreda dok su dva šesta bila u razgledu HRT-a. Jedan šesti razred posjetio je Edukacijski centar Hrvatskog Crvenog križa. Posebna, kreativna skupina, oslikavala je zid u višenamjenskoj dvorani za predstojeći mjuzikl Kralj lavova.

Svi smo se lijepo zabavili i naučili nešto o očuvanju Zemlje. Nadamo da ćemo naučeno  zauvijek zapamtiti!                 

Razgovor s ravnateljem Z. Dominikom

1. Koliko i kako Projektni dan utječe na učenike?

 Usvajaju li učenici trajno vještine  koje nauče tijekom projektne nastave?

Projektni dan  oblik nastave koji učenici posebno vole jer nema klasične nastave omeđene nastavnim satom od 45 minuta. Ovaj oblik nastave pruža učenicima više slobode i mogućnosti da se slobodno i kreativno izraze bez bojazni o ocjeni za svoje postignuće. Učenici praktično i trajno usvajaju vještine i sposobnosti o ekologiji i vide se pomaci u zaštiti okoliša, recikliranju otpada, zdravoj prehrani i dr.

2. Koliko je radionica ukupno održano ove godine ? 
Ove godine je održano desetak radionica tijekom Projektnog dana, što u školi, što van škole. Od posjeta Botaničkom vrtu, jezerima Savica, Bundeku, ekoparku Divlje vode,  Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa, HRT-u, do izrade piramide prehrane, oslikavanja zidova škole, edukativnih filmova, uređenje vrta...

3. Koje radionice od prijašnjih godina posebno pamtite? Koje su trajno ostavile trag u prostoru škole i školskom dvorištu? 

Veliki broj radionica je u proteklom razdoblju održan u našoj školi. Od onih u koje su se uključivali i roditelji sadnjom nasada, okopavanjem vrtova, uređenjem unutrašnjeg prostora škole, do začetka izrade poučne staze, izrade kućica za ptice, etnozbirke na ulazu u zgradu, a sjetimo se i specifičnog online Projektnog dana za vrijeme pandemije.

4. Naša škola energetski je obnovljena, koliko  sada manje trošimo energije općenito za potrebe škole?

Naša škola  energetskom je obnovom prepolovila potrošnju energije. Toplinska izolacija vanjskih zidova i krova, novi prozori i vrata, uvođenje plina kao energenta, opravdali su uložena sredstva koja će se dugoročno isplatiti kroz uštedu energije.

5. Ekoporuka svim učenicima.

Čuvajte svoju školu kao vlastiti dom, njen okoliš, vodu, toplinsku i električnu energiju, hranu koju konzumirate i sve blagodati koje uživate na dobrobit ugodnog i sretnog školovanja u našoj školi!             

  L.Glamočanin, V. Zubak, L.Vuk , 6. d

 

   

 

Županijsko natjecanje iz geografije u našoj školi

          Županijsko natjecanje iz geografije održano je 7. ožujka 2023. u našoj školi. Brojni učenici, iz skoro svih zagrebačkih osnovnih škola, zajedno sa svojim učiteljima mentorima okupili su se u namjeri da pokažu svoje znanje o geografiji. Natjecanje je službeno započelo u 10 sati, ali učenici su već rano počeli pristizati. Sudionici su nervozno iščekivali  početak pisanja, a većina je držala udžbenike iz geografije u rukama. Održana  je kratka priredba otvaranja ,  školski zbor otpjevao je  državnu himnu  te himnu škole. Učenica K.  Cvitkušić izrecitirala je  pjesmu “Tvoja staza“ koju je napisao R.  Zvrko.  Posljednju riječ i proglašenje početka natjecanja  imao je ravnatelj škole Z. Dominik koji nam je odgovorio na nekoliko pitanja.

Poštovani ravnatelju, koliko smo godina zaredom domaćini  Županijskom natjecanju iz geografije?

Ovo je deseta, jubilarna godina, otkad smo domaćini Županijskom natjecanju iz geografije. Ove godine   Natjecanje je konačno održano uživo, nakon dvije godine online natjecanja zbog pandemije.

Koliko učenika i mentora je sudjelovalo? Pozvano je 420 učenika iz preko sto škola Grada Zagreba, pa se radi o najmasovnijem natjecanju učenika u gradu,  time i u državi.

Je li organizacija ovakvog natjecanja težak posao? Pretpostavljamo da pripreme dugo traju.

           Organizacija i pripreme za Natjecanje je zahtjevan posao, potreban je  angažman svih zaposlenika škole, no kada nakon natjecanja dobijete pohvale sudionika, nije vam žao uloženog truda.

Možete li nam navesti koji su učenici pokazali najveće znanje i zaslužili otići na državnu razinu.

Rezultati natjecanja se nalaze na mrežnim stranicama škole, a koji će učenici biti pozvani na državno natjecanje ovisi  o rezultatima natjecanja u drugim županijama Hrvatske.

 

Budući da ste i Vi učitelj Geografije, smatrate li da su pitanja i gradivo koje se ispituje teže nego što je bilo prijašnjih godina? Smatram da su zadaci na natjecanjima iz godine u godinu sve teži, tako da je  potrebno uložiti puno   truda, dobro se pripremiti, ukoliko želite ostvariti dobre rezultate.

       Za kraj, jedno općenito pitanje. Zašto je geografija važna?   Geografija kao predmet važna je zbog    razumijevanja međusobnog utjecaja prirodnih i društvenih obilježja prostora koji nas okružuje. Pomoću geografije upoznajemo prirodu i kako ona utječe na život ljudi, ali isto tako, kako ljudi utječu na promjene u prirodi.

Sretni smo što je naša škola izabrana da bude domaćin ovakvom  natjecanju. Ponosni  smo na svoju školu i njezine uspjehe. Čestitamo svima koji su sudjelovali, posebno najboljima.

 N. Kulaš i R. Vidoša Minčić,7. c