Blue Flower

KNJIŽEVNI SUSRET S KNJIŽEVNICOM SANJOM PILIĆ

U srijedu 9. studenog učenici četvrtih razreda naše škole imali su priliku družiti se s poznatom hrvatskom književnicom Sanjom Pilić. Simpatična Sanja pružila im je priliku da saznaju sve što su htjeli znati o njenim knjigama, likovima, slikovnicama i o njoj. Naši četvrtaši priredili su predstavu i igrokaze u čast književnici. Prevladavala je odlična atmosfera uz veselo druženje, smijeh i zabavu. Nakon susreta, uspjeli smo joj postaviti nekoliko kratkih pitanja… Našoj Sanji bilo je i više nego drago odgovoriti na pitanja.

1.      Biste li radije živjeli u rodnom gradu Splitu ili u Zagrebu?

 

„Kod Splita volim to što ima more, sunčan je grad i ljudi su temperamentni, ali Zagreb je moj najdraži grad!“

 

2.      Kako ste se osjećali kada ste dobili svoju prvu nagradu?

 

„Jako sam se dobro osjećala, zbilja sam bila uzbuđena, to je bila nagrada za moj prvi roman za djecu „O mamama sve najbolje“.

U gradskoj knjižnici su mi dodijelili nagradu „Grigor Vitez“. To mi je bila velika inspiracija da nastavim pisati!“

 

3.      Koji Vam je nadraži hrvatski autor knjiga?

 

„Osobno najdražeg nemam, volim čitati sve svoje kolege.“

 

4.      Volite li više čitati knjige ili ih pisati?

 

„Zbilja volim i jedno i drugo, da nikada više ne mogu ništa napisati, bilo bi mi teško, ali ipak bih izabrala čitanje.“

 

5.      Kako ste se osjećate povodom nominacije za Andersenovu nagradu i jeste li očekivali nominaciju?

 

„Mislim da je velika čast biti nominiran za tu nagradu, zato jer ju još nitko s ovih prostora nije osvojio. Za nagradu me nominirala ravnateljica gradske knjižnice, prije toga o nominaciji nisam ni razmišljala.“

 

Zahvalni smo književnici na posjetu, izvrsnom druženju te razgovoru.

 P. Ivković i V. Sabljo, 7. a

 


 

Svaka školska godina u  knjižnicu unese  svoje posebnosti  i zanimljivosti

Koliko je čitanje važno za sve generacije prepoznala je i Vlada Republike Hrvatske te  je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

To je bila prilika da  istražimo koliko i kako  nam čitanje pomaže u odrastanju, učenju i što poznati misle o knjizi. Vrijedni Bookcreativci  osmislili su i napravili zanimljivu digitalnu knjižicu o čitanju. Kliknite i pogledajte koliko su bili domišljati i kreativni.

https://read.bookcreator.com/nfOUXyB6M7N9e7iQ9wtqyl8ZZAt2/30cmWGi5RO-FQHLZhaRvbg

Čitati jedni drugima, zašto ne?

U Godini čitanja odlučili smo čitati jedni drugima. Učenici drugih razreda, koji jako vole čitati, odabrali su najdraže dijelove iz omiljenih knjiga te čitali svojim vršnjacima u razredu. Čak su bili  spretni i hrabri te pitanjima provjerili koliko su učenici razumjeli pročitani tekst.  Učiteljice i knjižničarka će sigurno i iduće godine osmisliti slične aktivnosti jer su se pokazale zanimljivima. Osmaši su imali lijepu poruku za sve učenike viših razreda. Potaknuli su svoje vršnjake  da razmisle koliko čitaju te kako zamišljaju svijet  i društvo u kojem se ne čita. Čitanje poezije upotpunili su  ugodnim zvucima gitare. Recitatori su dali sve od sebe te pokazali izniman talent i volju u prezentaciji stihova Dragutina Tadijanovića.

 

Kako je to izgledalo?

 

https://read.bookcreator.com/2hWvzmWcm4YouFtU932Z7h534LB2/9g6AS3LjQi-eweNpGu2oXQ

  U Mjesecu  knjige prvašići ugostili lutkaricu Jadranku Čunčić Bandov

 Iako su bila pandemijska vremena, pronašli smo način da se prvašići  27. listopada 2021. okupe, glume i zabave s dragom, poznatom gošćom. Žbunika, Boduljko, gujceki, mišići, mačkice, Jesenka, zmajevi i ostala divna stvorenja iz lutkaričine jutene torbe, izazvali su, kao i uvijek, čuđenje, smijeh i veselje. Naša sportska dvorana bila je premala za pljesak i veselje koje su pokazali prvašići,  ali i učiteljice prvih razreda: R. Šokić, M. Vidaković, J. Goldner i  S. Hađija. Mjesec  knjige prošao je u glumi i zabavi. Ova svestrana književnica, lutkarica i kreativka, veselje je i inspiracija  malima i velikima.  Njeni igrokazi su  kratki, šaljivi, zanimljivi te stoga obvezni dio naših čitanki i knjiga za niže razrede.

 

Božićne pjesme školom se šire, iz svakog ugla Rudolfi vire...

Veselo i svečano smo ove godine obilježili blagdan Božića. U svakom uglu škole mahao je i pozdravljao veseli Rudolf, a božićne pjesme širile su se hodnicima. Naše kreativne i vrijedne učiteljice: L. Zlatar Pravica, I. Knežević, A. Raić, D. Kovaček, R. Varga, K. Ćutić,  M. Vidaković, I. Trgovec i J. Goldner, snimile su dječje nastupe, a knjižničarka upotpunila virtualnu knjižnicu lijepom božićnom stranicom. Iako virtualan, ovaj Božić je bio poseban jer se učiteljica Lana potrudila da  božićne pjesme pjevaju i  učitelji te ostali djelatnici naše škole.

Kliknite i pogledajte naš Božić 2021.!

https://sites.google.com/view/virtualnaknjiznicaosvukomerec/na%C5%A1-bo%C5%BEi%C4%87-2021

  Vilenjaci, čarobnjaci, vještice i fašnički  eTwinning

Kakav bi to bio Fašnik da nije navratio u našu školu. Osim što smo se dobro zabavili zamaskirani u svojoj školi, vršnjacima iz druge županije pokazali smo svoje školske fašničke običaje. Poslali smo im  dobre fašničke želje zagrebačkog kraja. Naime, u sklopu eTwinning projekta školskih knjižničara, odlučili  smo razmijeniti fašnička, dramska i kreativna iskustva  maskiranja s prijateljima iz Krapine, iz OŠ Augusta Cesarca. U fašničkom programu OŠ Augusta Cesarca  sudjelovali su učenici Male dramske skupine i učenici skupine Mali rukotvorci te njihove voditeljice- učiteljice T. Smrekar, K. Hršak te knjižničarka G. Gregurović Petrović. Naši prvašići i učiteljica M. Vidaković pjesmom i plesom zabavili su i nasmijali prijatelje iz Zagorja.

Pogledajte kako su mali Zagorci obilježili ovaj veseli dan.

 https://www.youtube.com/watch?v=WssYTW0lQDY

Ovako smo to obilježili mi u našoj školi.

 

https://drive.google.com/file/d/1ALskRUOb8j6V_TIo_2DVwNTj1mr2m4DX/view

 

                 iDRAGI SVI, DOĐITE NA FESTIVAL TALENTA I MLADOSTI!

Proljeće nas potaknulo, glazbom dotaknulo,

emocije probudilo, potpuno izludilo.

Ideja o festivalu osmišljena je i zabilježena u školskom Kurikulumu. Proljeće nas je potaknulo da na vrijeme krenemo s organizacijom školskog festivala. Na Projektni dan, 22. travnja, počele su pripreme s uređenjem prostora škole i dvorane. Naime 5. b,  5. d  i 7.d razredi s učiteljicama L. Zagottom, L. Zlatar Pravica i T. Haber, osmislili su i napravili panoe, note i notovlje  kojima su ukrasili školski prostor. Učiteljica glazbene kulture L. Zlatar Pravica i knjižničarka Lj. Radovečki, organizirale su 3. svibnja 2022. audiciju za sve učenike koji su imali želju nastupiti na školskom festivalu. Na audiciji je prošlo 11 učenika – pjevača i jedan plesni par koji je otplesao akrobatski rock&roll. Probe  pjevača i voditeljica bile  su česte i zahtjevne, ali istovremeno vesele i zabavne. Pripremili smo  pozivnice za sve sudionike kako bismo naglasili važnost događaja za cijelu školu. Proljetni školski festival održan je 24. svibnja u 18 sati. Zanimljivo je spomenuti da smo u vrijeme festivala bili domaćini Erasmus gostima iz Poljske, Rumunjske, Italije, Grčke i Portugala pa su se neki od njihovih predstavnika također našli na pozornici. Učenici su u nastupu  pokazali odvažnost, hrabrost i emocije. Bilo je to za sve  lijepo i nezaboravno iskustvo. Festivalom smo završili aktivnosti vezane za ovu školsku godinu te dobili inspiraciju i poticaj te nove ideje. Fotografije svjedoče lijepom događaju.

Lj. Radovečki

 

 

Fotografija: K.Ćutić

 

Naša virtualna knjižnica 

          „Poštovani posjetitelji, dobro došli na stranice naše virtualne knjižnice!“

Unatoč svim lošim vijestima koje su  obilježile 2020. godinu, u našoj školi dogodila se jedna odlična vijest. Naša škola dobila je novi, virtualni oblik knjižnice zahvaljujući našoj  knjižničarki, Ljiljani Radovečki. Kad uđete  na  web  stranicu škole, s desne strane možete pronaći poveznicu (https://sites.google.com/view/virtualnaknjiznicaosvukomerec) koji će vas direktno usmjeriti na početnu stranicu virtualne knjižnice. Sve o njoj doznali smo  razgovarajući s našom školskom knjižničarkom Ljiljanom Radovečki.

Poštovana knjižničarko, kako je nastala virtualna knjižnica OŠ „Vukomerec“?

U vrijeme škole na daljinu, Agencija za odgoj i obrazovanje  ponudila je  knjižničarima mnoge edukativne webinare, predavanja, radionice,  ali i web alate koji mogu pripomoći u školi na daljinu. Jedan od njih bio je i izrada virtualne knjižnice u Google Sitesu. Mnogi knjižničari su se, kao i ja, s velikim zadovoljstvom  prihvatili ovoga posla. Naime, školski  knjižničari organiziraju mnoge  školske događaje: književna druženja, promocije knjiga, izložbe dječjih radova, obilježavanje važnih knjižničarskih datuma. Mnogi administratori školskih web stranica, nažalost, nemaju volje češće i kreativnije ažurirati web stranice škola. Osim toga, Google Sites nudi brojne tehničke i kreativne mogućnosti izrade stranice koje sa zadovoljstvom ažuriram u vrijeme kada mi odgovara. Više nisam ovisna o tome hoće li netko staviti informaciju na web stranicu škole ili ne. Priznajem, to mi je veliko olakšanje i zadovoljstvo.

Što se sve nalazi na stranici i s kim sve  surađujete?

Na početnoj stranici možete pronaći sve aktualne novosti i zbivanja te podatke o našoj školi i knjižnici. Virtualna knjižnica nastoji  pratiti važne datume i školske događaje: Dan škole, Dan grada Zagreba, Projektni dan, važnije ekoteme,  informacije vezane za poticanje čitanja: Mjesec hrvatske knjige, projekte čitanja, književna druženja, promocije i sl. U suradnji s učiteljicama razredne nastave,  učiteljicom likovne kulture, glazbene kulture i hrvatskog jezika, objavljujemo uspješne likovne, literarne i glazbene uratke.  

Kako virtualna knjižnica može pomoći učenicima i učiteljima u školi na daljinu?

Na virtualnoj knjižnici se nalaze  poveznice na stranice e-knjiga. U okviru pilot-projekta e-škole, ukupno 72 lektirna djela, 36 osnovnoškolskih i 36 srednjoškolskih  objavljeno je u novom ruhu, u novoj opremi, s obiljem dodatnih sadržaja, mogućnosti i funkcionalnosti. Tu se nalazi i BEK – Besplatne Elektroničke Knjige koje sadrže 179 objavljenih naslova kratkih priča, novela, poezije, eseja i drama. Osim toga tu se nalazi: e-katalog školske knjižnice, e-časopisi, e-referentna zbirka, e-školske slikovnice. Na virtualnoj knjižnici se također nalaze zanimljivi e-kvizovi, provjere znanja iz knjižničarstva za sve razrede koji tijekom godine dolaze na nastavu u školsku knjižnicu te provjere znanja za učenike koji sudjeluju u nacionalnom  knjižničnom projektu „Čitanjem do zvijezda“. Ovdje se mogu vidjeti snimke nezaboravnih školskih priredbi: mjuzikla „Vukomerečka čarolija“, predstave Orašar i Cipele, cipele….

 U kojem će „ virtualnom smjeru“ ići  naša virtualna knjižnica?

Kada jednom izradite virtualnu knjižnicu, uvijek ju morate nadograđivati, poboljšavati, aktualizirati, mijenjati. Ona nije nikada završena. Plan mi je proširiti Kutak za roditelje i učitelje,  osmisliti novi Kutak  za učenike  s poteškoćama tj. proširiti suradnju s školskom  logopedicom i pedagogom. Također bih voljela učenike, vješte u digitalnim  alatima, uključiti u kreiranje virtualne knjižnice. Za početak sam osmislila  aktivnost Izrada digitalnih knjižica u Bookcreatoru. U njoj su trenutno učenici 4. razreda  i imaju zadatak  pretraživanja knjižne građe (referentne zbirke, časopisa) i interneta u pronalaženju određenih tema.  Informacije, fotografije, videouratke poslije slažu i stvaraju digitalnu knjižicu u digitalnoj platformi  Bookcreator. Na naslovnici virtualne možete vidjeti njihov prvi samostalni uradak – Dan močvara. Kada jednom otvorite vrata Virtualnoj  knjižnici,  čeka vas izazov koji traje od datuma do datuma, projekta do projekta, događaja do događaja…Važno je samo imati  volju i inspiraciju. Svakako posjetite našu virtualnu knjižnicu,  doznajte nove informacije te se ugodno zabavite učeći i istražujući!

Hvala Vam na razgovoru!

                                                L. Kotarski i L. Rožić, 7. b

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

PLAKAT: T. Mikić, 7. a

 

„Čitanjem do zvijezda“ 

U školi se  tijekom školske godine održavaju razna natjecanja. Sudjelovala sam  u natjecanju o književnosti  i krenula u novo čitalačko putovanje, u 12. sezonu Nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja - Natjecanje u znanju i kreativnosti "Čitanjem do zvijezda" za osnovne škole. Svake godine organizira ga  u školi naša knjižničarka Lj.  Radovečki. Tema ovogodišnjeg natjecanja  bila je "U svijetu knjiga".

Odabrane naslove (1. Miris knjige, Jadranka Klepac, 2. Matilda, Roald Dahl, 3. Demon školske knjižnice, Morea Banićević  4. Tom Gates: Svjetski dan knjige: Najbolji u povijesti (dosad), Liz Pichon), trebalo je pročitati i detaljno napisati bilješke o pročitanome. 8. prosinca 2020. održalo se Školsko natjecanje „Čitanjem do zvijezda“.  Sudjelovalo je 6 učenica 7. a i  7. b razreda. Na županijsku razinu natjecanja prošle su tri učenice. Ovo natjecanje (kao i svako drugo ove godine) održavalo se online. Školsko natjecanje prošla sam znanjem o pročitanom, a Županijsko plakatom. Od kuće sam  prezentirala svoj plakat na daljinu. Na Županijskom natjecanju osvojila sam 1. mjesto, a  na Državnom 11. mjesto. Sretna sam zbog sudjelovanja na ovom natjecanju, uživala sam čitajući knjige te izrađujući  i predstavljajući svoj plakat u tom čarobnom svijetu knjiga.

                                                                                                              T. Mikić,  7. a

 

Bajka o Orašaru nastala u školskoj knjižnici

Dan za danom, izazov za izazovom i ideje koje se nekim čudom lako pretvore u stvarnost. Prije nego se  duh  Adventa ušuljao u  naš glavni grad,  mi smo u školi već  znali  tko će biti glavni lik naše ovogodišnje  božićne priredbe –  hrabri vojnik Orašar. Po drugi puta (podsjećam da je tako bilo i s mjuziklom Vukomerečka čarolija) inspiraciju mi još u listopadu donosi kolegica  Lana  Zlatar- Pravica. Iako sam za školsku knjižnicu kupila više verzija slikovnica Orašara autora E. T. Hoffmanna, prilagoditi tj. napisati tekst za  izvođenje na školskoj sceni, bio je pravi izazov.

Glazbu za balet Orašar skladao je P. I. Čajkovski, najpoznatije ulomke uvježbala je profesorica Glazbene kulture s nadarenim učenicama - polaznicama  glazbene škole (L. Grubišić, I. Bogat, M. Lacić, L. Zubak). Prekrasan ples Šećerne Vile je izvela učenica A. Totić i zadivila nas plesnim umijećem. U priredbi su sudjelovali učenici Dramske skupine mlađih i starijih razreda, plesači pod vodstvom svojih učiteljica ( I. Knežević, M. Vidaković, R. Šokić) veliki i mali zbor (J. Goldner), a gost glumac je bio vjeroučitelj S. Jelica.

Čudesna magija najpoznatije božićne bajke, priča o Orašaru izvedena je 19. prosinca 2019. u prostoru naše škole. Bila je to  božićna priredba za pamćenje. Stručne savjete o sceni i kazalištu smo dobili od naše drage suradnice D. Totić iz Kazališta Budilica. Za prigodnu scenografiju i kostime su se pobrinule T. Haber, K. Kovačić, i V. Ćukušić., S. Golubić. Ukrasi na velikom boru su također bili plod rada kreativnih učenika likovne grupe viših razreda. Učenice  L. Pokos i K. Cvitkušić  su nas uspješno vodile kroz ovu glazbeno-dramsku priču i pokazale svu ležernost i spontanost voditeljskog umijeća. Kad su se svi izvođači poklonili zajedno na sceni, dobili su velik pljesak od svojih ponosnih roditelja i učitelja. Predstava Orašar je još jednom pokazala kako timski rad, mašta i entuzijazam mogu stvoriti malo umjetničko djelo -  poklon svim učenicima, učiteljima, roditeljima i prijateljima škole za blagdan Božića.

                                                         

 Knjižničarka Ljiljana Radovečki