Blue Flower

 

PLAKAT: T. Mikić, 7. a

 

„Čitanjem do zvijezda“ 

U školi se  tijekom školske godine održavaju razna natjecanja. Sudjelovala sam  u natjecanju o književnosti  i krenula u novo čitalačko putovanje, u 12. sezonu Nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja - Natjecanje u znanju i kreativnosti "Čitanjem do zvijezda" za osnovne škole. Svake godine organizira ga  u školi naša knjižničarka Lj.  Radovečki. Tema ovogodišnjeg natjecanja  bila je "U svijetu knjiga".

Odabrane naslove (1. Miris knjige, Jadranka Klepac, 2. Matilda, Roald Dahl, 3. Demon školske knjižnice, Morea Banićević  4. Tom Gates: Svjetski dan knjige: Najbolji u povijesti (dosad), Liz Pichon), trebalo je pročitati i detaljno napisati bilješke o pročitanome. 8. prosinca 2020. održalo se Školsko natjecanje „Čitanjem do zvijezda“.  Sudjelovalo je 6 učenica 7. a i  7. b razreda. Na županijsku razinu natjecanja prošle su tri učenice. Ovo natjecanje (kao i svako drugo ove godine) održavalo se online. Školsko natjecanje prošla sam znanjem o pročitanom, a Županijsko plakatom. Od kuće sam  prezentirala svoj plakat na daljinu. Na Županijskom natjecanju osvojila sam 1. mjesto, a  na Državnom 11. mjesto. Sretna sam zbog sudjelovanja na ovom natjecanju, uživala sam čitajući knjige te izrađujući  i predstavljajući svoj plakat u tom čarobnom svijetu knjiga.

                                                                                                              T. Mikić,  7. a

Fotografija: K.Ćutić

 

Naša virtualna knjižnica 

          „Poštovani posjetitelji, dobro došli na stranice naše virtualne knjižnice!“

Unatoč svim lošim vijestima koje su  obilježile 2020. godinu, u našoj školi dogodila se jedna odlična vijest. Naša škola dobila je novi, virtualni oblik knjižnice zahvaljujući našoj  knjižničarki, Ljiljani Radovečki. Kad uđete  na  web  stranicu škole, s desne strane možete pronaći poveznicu (https://sites.google.com/view/virtualnaknjiznicaosvukomerec) koji će vas direktno usmjeriti na početnu stranicu virtualne knjižnice. Sve o njoj doznali smo  razgovarajući s našom školskom knjižničarkom Ljiljanom Radovečki.

Poštovana knjižničarko, kako je nastala virtualna knjižnica OŠ „Vukomerec“?

U vrijeme škole na daljinu, Agencija za odgoj i obrazovanje  ponudila je  knjižničarima mnoge edukativne webinare, predavanja, radionice,  ali i web alate koji mogu pripomoći u školi na daljinu. Jedan od njih bio je i izrada virtualne knjižnice u Google Sitesu. Mnogi knjižničari su se, kao i ja, s velikim zadovoljstvom  prihvatili ovoga posla. Naime, školski  knjižničari organiziraju mnoge  školske događaje: književna druženja, promocije knjiga, izložbe dječjih radova, obilježavanje važnih knjižničarskih datuma. Mnogi administratori školskih web stranica, nažalost, nemaju volje češće i kreativnije ažurirati web stranice škola. Osim toga, Google Sites nudi brojne tehničke i kreativne mogućnosti izrade stranice koje sa zadovoljstvom ažuriram u vrijeme kada mi odgovara. Više nisam ovisna o tome hoće li netko staviti informaciju na web stranicu škole ili ne. Priznajem, to mi je veliko olakšanje i zadovoljstvo.

Što se sve nalazi na stranici i s kim sve  surađujete?

Na početnoj stranici možete pronaći sve aktualne novosti i zbivanja te podatke o našoj školi i knjižnici. Virtualna knjižnica nastoji  pratiti važne datume i školske događaje: Dan škole, Dan grada Zagreba, Projektni dan, važnije ekoteme,  informacije vezane za poticanje čitanja: Mjesec hrvatske knjige, projekte čitanja, književna druženja, promocije i sl. U suradnji s učiteljicama razredne nastave,  učiteljicom likovne kulture, glazbene kulture i hrvatskog jezika, objavljujemo uspješne likovne, literarne i glazbene uratke.  

Kako virtualna knjižnica može pomoći učenicima i učiteljima u školi na daljinu?

Na virtualnoj knjižnici se nalaze  poveznice na stranice e-knjiga. U okviru pilot-projekta e-škole, ukupno 72 lektirna djela, 36 osnovnoškolskih i 36 srednjoškolskih  objavljeno je u novom ruhu, u novoj opremi, s obiljem dodatnih sadržaja, mogućnosti i funkcionalnosti. Tu se nalazi i BEK – Besplatne Elektroničke Knjige koje sadrže 179 objavljenih naslova kratkih priča, novela, poezije, eseja i drama. Osim toga tu se nalazi: e-katalog školske knjižnice, e-časopisi, e-referentna zbirka, e-školske slikovnice. Na virtualnoj knjižnici se također nalaze zanimljivi e-kvizovi, provjere znanja iz knjižničarstva za sve razrede koji tijekom godine dolaze na nastavu u školsku knjižnicu te provjere znanja za učenike koji sudjeluju u nacionalnom  knjižničnom projektu „Čitanjem do zvijezda“. Ovdje se mogu vidjeti snimke nezaboravnih školskih priredbi: mjuzikla „Vukomerečka čarolija“, predstave Orašar i Cipele, cipele….

 U kojem će „ virtualnom smjeru“ ići  naša virtualna knjižnica?

Kada jednom izradite virtualnu knjižnicu, uvijek ju morate nadograđivati, poboljšavati, aktualizirati, mijenjati. Ona nije nikada završena. Plan mi je proširiti Kutak za roditelje i učitelje,  osmisliti novi Kutak  za učenike  s poteškoćama tj. proširiti suradnju s školskom  logopedicom i pedagogom. Također bih voljela učenike, vješte u digitalnim  alatima, uključiti u kreiranje virtualne knjižnice. Za početak sam osmislila  aktivnost Izrada digitalnih knjižica u Bookcreatoru. U njoj su trenutno učenici 4. razreda  i imaju zadatak  pretraživanja knjižne građe (referentne zbirke, časopisa) i interneta u pronalaženju određenih tema.  Informacije, fotografije, videouratke poslije slažu i stvaraju digitalnu knjižicu u digitalnoj platformi  Bookcreator. Na naslovnici virtualne možete vidjeti njihov prvi samostalni uradak – Dan močvara. Kada jednom otvorite vrata Virtualnoj  knjižnici,  čeka vas izazov koji traje od datuma do datuma, projekta do projekta, događaja do događaja…Važno je samo imati  volju i inspiraciju. Svakako posjetite našu virtualnu knjižnicu,  doznajte nove informacije te se ugodno zabavite učeći i istražujući!

Hvala Vam na razgovoru!

                                                L. Kotarski i L. Rožić, 7. b

 

 

 

 

 

 

 

 


 


             

                  U petak 5. svibnja 2017. godine moja prijateljica Patricia Žižak i ja smo išle u Čakovec na nacionalno natjecanje projekta „Čitanjem do zvijezda“.  Na natjecanje nas je pratila knjižničarka, Ljiljana Radovečki.

 

Bajka o Orašaru nastala u školskoj knjižnici

Dan za danom, izazov za izazovom i ideje koje se nekim čudom lako pretvore u stvarnost. Prije nego se  duh  Adventa ušuljao u  naš glavni grad,  mi smo u školi već  znali  tko će biti glavni lik naše ovogodišnje  božićne priredbe –  hrabri vojnik Orašar. Po drugi puta (podsjećam da je tako bilo i s mjuziklom Vukomerečka čarolija) inspiraciju mi još u listopadu donosi kolegica  Lana  Zlatar- Pravica. Iako sam za školsku knjižnicu kupila više verzija slikovnica Orašara autora E. T. Hoffmanna, prilagoditi tj. napisati tekst za  izvođenje na školskoj sceni, bio je pravi izazov.

Glazbu za balet Orašar skladao je P. I. Čajkovski, najpoznatije ulomke uvježbala je profesorica Glazbene kulture s nadarenim učenicama - polaznicama  glazbene škole (L. Grubišić, I. Bogat, M. Lacić, L. Zubak). Prekrasan ples Šećerne Vile je izvela učenica A. Totić i zadivila nas plesnim umijećem. U priredbi su sudjelovali učenici Dramske skupine mlađih i starijih razreda, plesači pod vodstvom svojih učiteljica ( I. Knežević, M. Vidaković, R. Šokić) veliki i mali zbor (J. Goldner), a gost glumac je bio vjeroučitelj S. Jelica.

Čudesna magija najpoznatije božićne bajke, priča o Orašaru izvedena je 19. prosinca 2019. u prostoru naše škole. Bila je to  božićna priredba za pamćenje. Stručne savjete o sceni i kazalištu smo dobili od naše drage suradnice D. Totić iz Kazališta Budilica. Za prigodnu scenografiju i kostime su se pobrinule T. Haber, K. Kovačić, i V. Ćukušić., S. Golubić. Ukrasi na velikom boru su također bili plod rada kreativnih učenika likovne grupe viših razreda. Učenice  L. Pokos i K. Cvitkušić  su nas uspješno vodile kroz ovu glazbeno-dramsku priču i pokazale svu ležernost i spontanost voditeljskog umijeća. Kad su se svi izvođači poklonili zajedno na sceni, dobili su velik pljesak od svojih ponosnih roditelja i učitelja. Predstava Orašar je još jednom pokazala kako timski rad, mašta i entuzijazam mogu stvoriti malo umjetničko djelo -  poklon svim učenicima, učiteljima, roditeljima i prijateljima škole za blagdan Božića.

                                                         

 Knjižničarka Ljiljana Radovečki