Blue Flower

 

Književni susret s Melitom Rundek

Svi se radujemo književnim susretima, a naša knjižničarka ih redovito organizira da bi nas uvela u svijet knjiga i stvaranja. Dana 10. veljače 2023. ugostili smo književnicu Melitu Rundek te s njom proveli poučno i ugodno književno druženje. Učenici šestih razreda pročitali su  lektiru Haj, ja sam online koja im je bila inspiracija za kreativno izražavanje. Tako se na početku druženja mogao vidjeti kratak igrokaz, čuti pismo te reklamu  za knjigu. Odgovarajući na brojna pitanja zainteresiranih šestaša, M. Rundek nam je ispričala da je upravo knjiga Haj, ja sam online prva koja je u hrvatskoj književnosti za djecu progovorila o opasnostima koje donosi online svijet. Književnica nam je rekla brojne savjete i darovala susret za pamćenje!

 

Novinarska grupa

 

Književni susret  s Mirom Gavranom 

 

Dana 28. studenog 2022. u školi nam je bio poseban gost - književnik Miro Gavran. Naime, naša knjižničarka organizirala je  književni susret za učenike petih razreda te sve one koji su željeli poslušati važnog književnika. Svi su  prethodno pročitali makar jedno njegovo djelo s popisa lektire, izradili plakat te pripremili nekoliko pitanja za pisca u gostima. Na početku su ga pozdravili učenici 5.  razreda, D. Gajšak te L. Marijanović koja mu je pročitala pismo u kojem objašnjava zašto toliko uživa čitajući njegove knjige. Svi prisutni  bili su uzbuđeni, zainteresirani, a vidjelo se da i M. Gavran uživa razgovarajući s nama.

Sretni smo da je za novinare odvojio malo vremena te nam  rado odgovorio na nekoliko kratkih pitanja.

Jesu li Vaši bližnji podržavali Vašu ideju da postanete pisac?

Roditelji su prvo bili skeptični, ali rekli su da radim što volim i želim. Braća i sestre stalno su čitali moje knjige. 

Pišete li knjige iz osobnog iskustva ili iz mašte? 

Da mi se neke stvari nisu dogodile u životu, ne bih imao inspiracije za pisanje. 

 Zašto pišete knjige o ljubavi? 

U školi ima mnogo predmeta, ali nema onog koji nas uči o ljubavi. 

 Imate li neki savjet za one koji su tek počeli pisati? 

Moj savjet za početnike je… Puno čitajte i družite se s ljudima koji to isto vole jer  tako možete međusobno razmjenjivati savjete i mišljenja. 

 Imate li neki hobi koji radite u slobodno vrijeme? 

Pravi hobi nemam, pisanje smatram hobijem koji se kasnije pretvorio u posao. Ali u slobodno vrijeme volim šetnje i plivanje. 

 Netko je pitao našeg književnika gleda li svjetsko prvenstvo. Nasmijao se i odgovorio da gleda. Uz to nam je dao jako mudru lekciju: „ U životu ima uspona i padova, jednostavno moramo naučiti gubiti.“ 

Zahvalni smo M. Gavranu što nam je pružio izvrsno druženje te mudre i poučne odgovore. Naučio nas je da  su čitanje i znanje najbolji put do samopouzdanja.

Sigurni smo da je i njemu, koliko i nama, bilo ugodno na književnom druženju u našoj školi.

 

P. Ivković i V. Sabljo, 7. a

 

Svaka školska godina u  knjižnicu unese  svoje posebnosti  i zanimljivosti

Koliko je čitanje važno za sve generacije prepoznala je i Vlada Republike Hrvatske te  je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

To je bila prilika da  istražimo koliko i kako  nam čitanje pomaže u odrastanju, učenju i što poznati misle o knjizi. Vrijedni Bookcreativci  osmislili su i napravili zanimljivu digitalnu knjižicu o čitanju. Kliknite i pogledajte koliko su bili domišljati i kreativni.

https://read.bookcreator.com/nfOUXyB6M7N9e7iQ9wtqyl8ZZAt2/30cmWGi5RO-FQHLZhaRvbg

Čitati jedni drugima, zašto ne?

U Godini čitanja odlučili smo čitati jedni drugima. Učenici drugih razreda, koji jako vole čitati, odabrali su najdraže dijelove iz omiljenih knjiga te čitali svojim vršnjacima u razredu. Čak su bili  spretni i hrabri te pitanjima provjerili koliko su učenici razumjeli pročitani tekst.  Učiteljice i knjižničarka će sigurno i iduće godine osmisliti slične aktivnosti jer su se pokazale zanimljivima. Osmaši su imali lijepu poruku za sve učenike viših razreda. Potaknuli su svoje vršnjake  da razmisle koliko čitaju te kako zamišljaju svijet  i društvo u kojem se ne čita. Čitanje poezije upotpunili su  ugodnim zvucima gitare. Recitatori su dali sve od sebe te pokazali izniman talent i volju u prezentaciji stihova Dragutina Tadijanovića.

 

Kako je to izgledalo?

 

https://read.bookcreator.com/2hWvzmWcm4YouFtU932Z7h534LB2/9g6AS3LjQi-eweNpGu2oXQ

  U Mjesecu  knjige prvašići ugostili lutkaricu Jadranku Čunčić Bandov

 Iako su bila pandemijska vremena, pronašli smo način da se prvašići  27. listopada 2021. okupe, glume i zabave s dragom, poznatom gošćom. Žbunika, Boduljko, gujceki, mišići, mačkice, Jesenka, zmajevi i ostala divna stvorenja iz lutkaričine jutene torbe, izazvali su, kao i uvijek, čuđenje, smijeh i veselje. Naša sportska dvorana bila je premala za pljesak i veselje koje su pokazali prvašići,  ali i učiteljice prvih razreda: R. Šokić, M. Vidaković, J. Goldner i  S. Hađija. Mjesec  knjige prošao je u glumi i zabavi. Ova svestrana književnica, lutkarica i kreativka, veselje je i inspiracija  malima i velikima.  Njeni igrokazi su  kratki, šaljivi, zanimljivi te stoga obvezni dio naših čitanki i knjiga za niže razrede.

 

Božićne pjesme školom se šire, iz svakog ugla Rudolfi vire...

Veselo i svečano smo ove godine obilježili blagdan Božića. U svakom uglu škole mahao je i pozdravljao veseli Rudolf, a božićne pjesme širile su se hodnicima. Naše kreativne i vrijedne učiteljice: L. Zlatar Pravica, I. Knežević, A. Raić, D. Kovaček, R. Varga, K. Ćutić,  M. Vidaković, I. Trgovec i J. Goldner, snimile su dječje nastupe, a knjižničarka upotpunila virtualnu knjižnicu lijepom božićnom stranicom. Iako virtualan, ovaj Božić je bio poseban jer se učiteljica Lana potrudila da  božićne pjesme pjevaju i  učitelji te ostali djelatnici naše škole.

Kliknite i pogledajte naš Božić 2021.!

https://sites.google.com/view/virtualnaknjiznicaosvukomerec/na%C5%A1-bo%C5%BEi%C4%87-2021

  Vilenjaci, čarobnjaci, vještice i fašnički  eTwinning

Kakav bi to bio Fašnik da nije navratio u našu školu. Osim što smo se dobro zabavili zamaskirani u svojoj školi, vršnjacima iz druge županije pokazali smo svoje školske fašničke običaje. Poslali smo im  dobre fašničke želje zagrebačkog kraja. Naime, u sklopu eTwinning projekta školskih knjižničara, odlučili  smo razmijeniti fašnička, dramska i kreativna iskustva  maskiranja s prijateljima iz Krapine, iz OŠ Augusta Cesarca. U fašničkom programu OŠ Augusta Cesarca  sudjelovali su učenici Male dramske skupine i učenici skupine Mali rukotvorci te njihove voditeljice- učiteljice T. Smrekar, K. Hršak te knjižničarka G. Gregurović Petrović. Naši prvašići i učiteljica M. Vidaković pjesmom i plesom zabavili su i nasmijali prijatelje iz Zagorja.

Pogledajte kako su mali Zagorci obilježili ovaj veseli dan.

 https://www.youtube.com/watch?v=WssYTW0lQDY

Ovako smo to obilježili mi u našoj školi.

 

https://drive.google.com/file/d/1ALskRUOb8j6V_TIo_2DVwNTj1mr2m4DX/view

 

                 iDRAGI SVI, DOĐITE NA FESTIVAL TALENTA I MLADOSTI!

Proljeće nas potaknulo, glazbom dotaknulo,

emocije probudilo, potpuno izludilo.

Ideja o festivalu osmišljena je i zabilježena u školskom Kurikulumu. Proljeće nas je potaknulo da na vrijeme krenemo s organizacijom školskog festivala. Na Projektni dan, 22. travnja, počele su pripreme s uređenjem prostora škole i dvorane. Naime 5. b,  5. d  i 7.d razredi s učiteljicama L. Zagottom, L. Zlatar Pravica i T. Haber, osmislili su i napravili panoe, note i notovlje  kojima su ukrasili školski prostor. Učiteljica glazbene kulture L. Zlatar Pravica i knjižničarka Lj. Radovečki, organizirale su 3. svibnja 2022. audiciju za sve učenike koji su imali želju nastupiti na školskom festivalu. Na audiciji je prošlo 11 učenika – pjevača i jedan plesni par koji je otplesao akrobatski rock&roll. Probe  pjevača i voditeljica bile  su česte i zahtjevne, ali istovremeno vesele i zabavne. Pripremili smo  pozivnice za sve sudionike kako bismo naglasili važnost događaja za cijelu školu. Proljetni školski festival održan je 24. svibnja u 18 sati. Zanimljivo je spomenuti da smo u vrijeme festivala bili domaćini Erasmus gostima iz Poljske, Rumunjske, Italije, Grčke i Portugala pa su se neki od njihovih predstavnika također našli na pozornici. Učenici su u nastupu  pokazali odvažnost, hrabrost i emocije. Bilo je to za sve  lijepo i nezaboravno iskustvo. Festivalom smo završili aktivnosti vezane za ovu školsku godinu te dobili inspiraciju i poticaj te nove ideje. Fotografije svjedoče lijepom događaju.

Lj. Radovečki

 

 

KNJIŽEVNI SUSRET S KNJIŽEVNICOM SANJOM PILIĆ

U srijedu 9. studenog učenici četvrtih razreda naše škole imali su priliku družiti se s poznatom hrvatskom književnicom Sanjom Pilić. Simpatična Sanja pružila im je priliku da saznaju sve što su htjeli znati o njenim knjigama, likovima, slikovnicama i o njoj. Naši četvrtaši priredili su predstavu i igrokaze u čast književnici. Prevladavala je odlična atmosfera uz veselo druženje, smijeh i zabavu. Nakon susreta, uspjeli smo joj postaviti nekoliko kratkih pitanja… Našoj Sanji bilo je i više nego drago odgovoriti na pitanja.

1.      Biste li radije živjeli u rodnom gradu Splitu ili u Zagrebu?

 

„Kod Splita volim to što ima more, sunčan je grad i ljudi su temperamentni, ali Zagreb je moj najdraži grad!“

 

2.      Kako ste se osjećali kada ste dobili svoju prvu nagradu?

 

„Jako sam se dobro osjećala, zbilja sam bila uzbuđena, to je bila nagrada za moj prvi roman za djecu „O mamama sve najbolje“.

U gradskoj knjižnici su mi dodijelili nagradu „Grigor Vitez“. To mi je bila velika inspiracija da nastavim pisati!“

 

3.      Koji Vam je nadraži hrvatski autor knjiga?

 

„Osobno najdražeg nemam, volim čitati sve svoje kolege.“

 

4.      Volite li više čitati knjige ili ih pisati?

 

„Zbilja volim i jedno i drugo, da nikada više ne mogu ništa napisati, bilo bi mi teško, ali ipak bih izabrala čitanje.“

 

5.      Kako ste se osjećate povodom nominacije za Andersenovu nagradu i jeste li očekivali nominaciju?

 

„Mislim da je velika čast biti nominiran za tu nagradu, zato jer ju još nitko s ovih prostora nije osvojio. Za nagradu me nominirala ravnateljica gradske knjižnice, prije toga o nominaciji nisam ni razmišljala.“

 

Zahvalni smo književnici na posjetu, izvrsnom druženju te razgovoru.

 P. Ivković i V. Sabljo, 7. a

 


 

 

PLAKAT: T. Mikić, 7. a

 

„Čitanjem do zvijezda“ 

U školi se  tijekom školske godine održavaju razna natjecanja. Sudjelovala sam  u natjecanju o književnosti  i krenula u novo čitalačko putovanje, u 12. sezonu Nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja - Natjecanje u znanju i kreativnosti "Čitanjem do zvijezda" za osnovne škole. Svake godine organizira ga  u školi naša knjižničarka Lj.  Radovečki. Tema ovogodišnjeg natjecanja  bila je "U svijetu knjiga".

Odabrane naslove (1. Miris knjige, Jadranka Klepac, 2. Matilda, Roald Dahl, 3. Demon školske knjižnice, Morea Banićević  4. Tom Gates: Svjetski dan knjige: Najbolji u povijesti (dosad), Liz Pichon), trebalo je pročitati i detaljno napisati bilješke o pročitanome. 8. prosinca 2020. održalo se Školsko natjecanje „Čitanjem do zvijezda“.  Sudjelovalo je 6 učenica 7. a i  7. b razreda. Na županijsku razinu natjecanja prošle su tri učenice. Ovo natjecanje (kao i svako drugo ove godine) održavalo se online. Školsko natjecanje prošla sam znanjem o pročitanom, a Županijsko plakatom. Od kuće sam  prezentirala svoj plakat na daljinu. Na Županijskom natjecanju osvojila sam 1. mjesto, a  na Državnom 11. mjesto. Sretna sam zbog sudjelovanja na ovom natjecanju, uživala sam čitajući knjige te izrađujući  i predstavljajući svoj plakat u tom čarobnom svijetu knjiga.

                                                                                                              T. Mikić,  7. a