Blue Flower

 

Erasmus putovanje u Grčku

Erasmus+ je EU-ov program kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport u Europi. Program za razdoblje 2021. – 2027. izrazito je usmjeren na socijalnu uključenost, zelenu i digitalnu tranziciju te promicanje sudjelovanja mladih u demokratskom životu.

              Naša škola je od 2019. godine u Erasmus + projektu Games u kojem je okupljena oko teme Igra, zajedno s osnovnim školama iz Grčke (Katerini); Rumunjske (Braila), Italije (Formia), Poljske (Kozieglowy) te Portugala (Covilha). Projektni susretni održali su se u Italiji i Portugalu uživo, u Poljskoj i Rumunjskoj online zbog pandemije. Susret u Grčkoj predviđen je  u drugom tjednu svibnja, sretni smo da smo mi bili među učenicima  koji su odabrani za  predstavljanje  naše škole, Zagreba i Hrvatske.

              U utorak 10. svibnja  krenuli  smo na naše dugo planirano Erasmus putovanje u Grčku. Ukupno je išlo devetero učenika škole te sedmero odraslih (učitelji, stručna služba i ravnatelj). Oko osam sati ujutro imali smo prvi let za Beč. Let je trajao 45 minuta, drugi nam je let bio u 10:30 te smo u Grčku (Solun) sletjeli oko 13 sati po njihovom vremenu. Saznali smo da nam autobus  za naše odredište - gradić  Katerini dolazi u 19 sati te smo morali čekati na aerodromu. Nakon jela u trgovačkom centru Ikea,  vratili smo se na aerodrom te upoznali Portugalce s kojima smo se sprijateljili. U hotel smo stigli kasno, umorni, ali pozitivno uzbuđeni. Srijeda je bila vrlo zanimljiva. Ujutro smo se probudili, otišli na doručak nakon kojeg smo imali priredbu dobrodošlice u osnovnoj školi u Kateriniju. Kasnije smo posjetili Arheološki park Dion te upoznali Aleksandra Velikog  šetnjom kroz muzej. Večeru smo imali u podnožju planine Olimp, vratili smo se u hotel te ostatak večeri proveli družeći se u Dino parku.

Četvrtak je bio predviđen za boravak  po školama. Čuli smo i vidjeli zanimljive prezentacije o tradicionalnim igrama svake države. Trebali smo upoznati gradonačelnika Katerinija, no taj susret je bio odgođen za idući dan. Posjetili smo  gimnaziju u kojoj su nam objasnili grčki način školovanja.  Kasnije smo otišli u obilazak grada Paralije, grada udaljenog nekoliko kilometara od Katerinija,  gdje smo se kupali u Egejskom moru.

U petak smo obišli osnovnu školu te igrali razne igre na školskome dvorištu. Do 18 sati imali smo slobodno vrijeme koje smo proveli družeći  se u hotelu. Nakon odmora, krenuli smo prema kazalištu na otvorenom gdje smo gledali razne plesove i slušali zanimljive grčke pjesme. Onda smo otišli na tradicionalni grčki souvlaki roštilj uz glazbu i ples.

Subota je bila vrlo naporna jer smo morali ustati u 6 sati  da bismo cijeli dan proveli u Solunu gdje smo posjetili Arheološki park i Muzej Vergina te razgledali stare ostatke bizantskog razdoblja.  Oko 21 sat smo se napokon vratili u Katerini i spremili prtljagu za put idući dan. Malo smo se družili  u hotelu te krenuli na spavanje.

Nedjelja je bila dan rastanka. U zračnoj luci u Solunu smo se oprostili s predstavnicima ostalih država,  novostečenim prijateljima te pričekali prvi let za Beč. U Zagreb smo stigli oko  18 sati. Pokupili smo svoju prtljagu  te požurili u zagrljaj  obiteljima koje su nas dočekale.

          Svi smo bili veseli i zadovoljni te puni dojmova. Sretni smo da smo, sudjelujući u ovom projektu, predstavljali našu školi i domovinu  te upoznali učenike iz drugih  europskih zemalja.   

                                L. Anić, K. Meaški, L. Pokos, 8. b