Blue Flower

 

Fotografija: K.Ćutić

Škola u novom ruhu

INTERVJU S RAVNATELJEM O ENERGETSKOJ OBNOVI NAŠE ŠKOLE

 

Naša škola se od ljeta 2020. temeljito obnavlja, mogli bismo reći da oblači novo ruho. Majstori marljivo rade, a mi se radujemo zbog toga jer ćemo uskoro imati novu, „pomlađenu“ školu. O radovima i planovima obnove  razgovarali smo  s ravnateljem Z. Dominikom…

 

 

 Poštovani ravnatelju, vidimo da  se u ovim vremenima pandemije, u našoj školi događaju predivne stvari, uređuje se škola, vrt, okoliš… Možete li nam predstaviti radove u školi, o čemu s radi?

 

U našoj školi u tijeku je energetska obnova škole, veliki projekt koji uključuje primjenu mjera energetske učinkovitosti koji uključuju obnovu toplinske izolacije vanjskih zidova i krova, zamjenu dotrajale stolarije, ugradnju rekuperatora zraka, zamjenu energenta grijanja i modernizaciju kotlovnice te još nekih detalja vezanih za energetsku učinkovitost. Osim energetske obnove, u južnom dijelu školskog dvorišta napravljena je staza, za buduću poučnu stazu koju ćemo u proljeće oplemeniti nasadima i drugim sadržajima kako bi poučna staza bila poligon za izvanučioničku nastavu, osobito nižih razreda. Na prostoru između školske sportske dvorane i nogometnog igrališta izgradit će se smetlarnik. Radi se o ograđenom prostoru u koji će se smjestiti kontejneri za odvoz komunalnog otpada. Poučna staza i smetlarnik  realiziraju se kroz program Malih komunalnih akcija inicirani od strane MO Vukomerec.

 Možete li nam pojasniti pojam energetska obnova?

Program energetske obnove škola kao i ostalih zgrada javne namjene (dječji vrtići, zgrade zdravstva, sporta, kulture, domova, itd.) odnosi se na cjelovitu energetsku obnovu nedovoljno učinkovitih zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba primjenom integriranih mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Glavni ciljevi i očekivani učinci su racionalno korištenje energije, ostvarenje energetskih i financijskih ušteda, osiguravanje zdravijeg i ugodnijeg okoliša za korisnike zgrada javne namjene, odnosno djecu i zaposlenike podizanjem svijesti o potrebi smanjenja emisije stakleničkih plinova i zaštite okoliša.

 Što to znači za našu školu? Mi se ponosimo time da smo ekoškola, a sad još i energetska obnova. Možete li objasniti tu poveznicu?

Naša škole već gotovo dva desetljeća provodi program Međunarodne eko škole  kojim educiramo učenike o potrebi očuvanja okoliša, energetskoj učinkovitosti, pravilnom načinu prehrane i življenja općenito. Ovaj projekt energetske obnove je zoran primjer energetske učinkovitosti na kojem naši učenici mogu učiti kako se ostvaruje ušteda energije, jer primjenom mjera energetske učinkovitosti ostvarit će se energetska ušteda od minimalno 50% i zadovoljiti uvjete energetskog razreda B (trenutno smo u razredu F).

 Tko financira radove, kako smo se prijavili da dobijemo mogućnost da se naša škola obnovi?

Planirani izvori financiranja su iz gradskog proračuna i fondova Europske unije. Ukupna investicija energetske obnove zgrade OŠ „Vukomerec“  iznosi 9.021,482,13 kuna, od čega je 4.572,426,19 kuna sufinancirano iz EU fondova. Za energetsku obnovu smo se prijavili preko Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, budući da smo zadovoljavali sve kriterije potrebne za projekt energetske obnove, dobili smo ga.

 Koliko škola u Zagrebu je trenutno u ovakvom projektu?

Prema Programu energetske obnove zgrada javne namjene za razdoblje 2019.-2021.g. planirana je obnova 88 zgrada javne namjene, od toga je i dvadesetak zgrada osnovnih škola.

 Koliko dugo traju radovi i koliko će još trajati?

Nakon pripremnih radnji, prikupljanja potrebne dokumentacije,  radovi na samoj zgradi započeli su u ljeto prošle godine, a završetak se planira pred početak školske godine 2021./2022.

 Čemu se Vi osobno veselite?

Osobno sam zadovoljan što će naša škola nakon 47 godina postojanja dobiti novi vizualni identitet, ali što je još važnije, priliku za novu razinu kvalitete udobnosti unutarnjeg prostora kroz kvalitetniji sustav grijanja i hlađenja što je izuzetno važno za naše učenike i djelatnike.

 Hoće li se obnoviti sanitarni čvorovi? Znate da nisu baš u divnom stanju. Je li možda potres narušio ili poremetio tijek radova?

Naši sanitarni čvorovi bili su  u planu obnove u prošle godine, no nažalost, potres u Zagrebu u ožujku prošle godine, kada su stradale brojne školske zgrade, izmijenio je taj plan s obzirom na prioritet obnove škola oštećenih potresom. Prema tome očekujem rekonstrukciju sanitarnih čvorova ovoga ljeta. Tako da je ovdje odgovor i na drugo pitanje. Na sreću, naša školska zgrada je izdržala sve potrese koji su nas zadesili u prošloj godini, bez većih oštećenja čemu svjedoči zelena naljepnica na ulazu u školsku zgradu. Projekt energetske obnove se nesmetano odvija.

 Za kraj razgovora, možete li poručiti nešto učenicima? Kako se trebaju ponašati u svom školskom okruženju?

 

Poručio bih učenicima da čuvaju okoliš i školski inventar te da se prema njemu odnose kao prema svojem vlastitom  jer škola je njihov drugi dom.

Hvala Vam na razgovoru!

 

                                                                                                                                     Ana Kukučka, 7.a