Blue Flower

Intervju s učenikom A. Krpinom

Fotografije: Antonio Krpina, 8.c

Hodnike naše škole krasi jedna posebna i jedinstvena  izložba. Izložba fotografija čiji je autor učenik 8.c razreda Antonio Krpina. Možete vidjeti predivne motive iz prirode i gradske sredine uhvaćene kamerom, odnosno okom velikog profesionalca. Svi zastajemo pred fotografijama i među njima imamo omiljenu prema vlastitom afinitetu. Izložbu je postavila naša školska psihologinja I. Žodan koja otprije poznaje i prati Antonijev talent. Sad smo svi u školi upoznati s njegovim kreativnim radom, možemo ga samo bodriti i čestitati mu na njemu. A što o tome ima za reći Antonio…

S koliko godina si otkrio ljubav prema fotografiranju?

U 6. razredu sam počeo fotografirati  mobitelom neke detalje: kukce, kapljice vode, odsjaj u lokvi kiše… Bio sam zadovoljan kako je to ispalo, pa sam ih pokazao i drugima, a svidjelo se i njima.

 Tko je prvi uočio tvoj talent?

Mami su se najviše svidjele moje fotografije pa me poticala da fotografiram i dalje, ali i nije me trebalo previše poticati jer mi se to jako sviđa i postalo mi je hobi.

Koliko fotografija snimiš otprilike prije nego dobiješ onu savršenu?

Nisam baš takav profesionalac, kako ispadne iz prve, tako ostavim. Ponekad napravim nekoliko fotografija istog motiva, ali nikada to nije više od 3 do 4.

Čime fotografiraš? Imaš li profesionalnu opremu?

Ima profesionalni aparat, ali kako ga ne nosim uvijek sa sobom, slikam i mobitelom. Za mene su bitniji dobri motivi, nego profesionalna oprema.

Imaš li kameru iz snova?  Koju?

Nažalost nemam, a moja kamera iz snova je Canon 1D X Mark 3. Nadam se da ću je jednog dana moći i kupiti.

Koristiš li neke aplikacije za uređivanje?

Koristim Adobe Lightroom program za uređivanje fotografija.

Za koji se stil fotografije najviše zanimaš?

Nemam neki poseban stil fotografija. Slikam sve što mi je zanimljivo u svom okruženju. Jedino ne slikam ljude.

Želiš li se baviti profesionalnim fotografiranjem u budućnosti?

Fotografiranje je za mene više hobi kojim se uvijek mogu baviti uz neki drugi posao, tako da se ne namjeravam profesionalno baviti fotografiranjem.

Mole  li te prijatelji da ih fotografiraš? Voliš li više slikati živu ili mrtvu prirodu? Kakve motive voliš?

Nikada unaprijed ne znam što ću slikati, to je stvar trenutne inspiracije. Nekada danima ništa ne fotografiram, a onda u jednom danu napravim nekoliko fotografija s kojima sam zadovoljan. Tako je nastala i većina fotografija koje vise na zidovima u školi.

Imaš li prijatelje koji se bave fotografiranjem?

Imam jednog prijatelja koji je malo stariji od mene i zna puno o fotografiranju. S njim razmijenim neka iskustva, a on me i naučio nekim fotografskim trikovima.

Ideš li na natjecanja iz  fotografiranja?

Samo na Novigradsko proljeće.

Ideš na Novigradsko proljeće, to je velika čast. Čestitamo ti! Možeš li nam reći što očekuješ i jesi li uzbuđen zbog toga?!

Hvala! Bit će zabavno i poučno, kao i prošle godine. Šteta što je online.

Tko je tvoj glavni kritičar? Do čijeg ti je mišljenja o fotografiji  stalo?

Važno mi je mišljenje mog prijatelja koji se isto razumije u fotografiranje, ali i moje obitelji. Posebno braće jer su jako kritični.

Hvala ti na razgovoru! Sretno!

                                         T. Mikić, S. Miličević, L. Petrinšak, 7. a