Blue Flower

                                                       

Postoje školski dani kojima se uvijek radujemo, koji za nas učenike znače nešto novo, odmak  od uobičajenog nastavnog dana...

Projektni dan ove školske godine je uistinu bio drukčiji. Naime, ove godine su se, za razliku od prethodnih godina, radionice/projekti   održavali  ranije, tijekom školske godine, a u srijedu 12.4.2017., na zadnji nastavni dan uoči proljetnih praznika,  predstavljeno  je sve što se radilo u radionicama i projektima. Predstavljanje je najčešće bilo u obliku plakata, prezentacije, pri čemu je važno istaknuti da su učenici samostalno izlagali te objašnjavali sve vezano uz faze i ciljeve projekta drugim učenicima te njihovim razrednicima koji su ih došli poslušati. Bilo je određeno vrijeme za sve razrede, od prvih do osmih , za razgledavanje po učionicama. U  svakoj učionici je bilo živo, moglo se  čuti i vidjeti puno toga zanimljivoga. Djecu je posebno veselilo što su dobivali zelene pečate, s logom naše škole, za svaku posjećenu radionicu u svoju malu papirnatu putovnicu. Oduševljeni smo raznolikošću tema i radionica , i ove godine bile  ekološke, a vjerujemo da su naše školske ekokoordinatorice, V.Vukojević i T.Švagelj, koje su organizirale ovaj dan, bile  zadovoljne. Posjetili smo sve radionice, u svakoj pronašli nešto zanimljivo, prepoznali trud učitelja voditelja te učenika koji su sudjelovali...

U radionici Čistoća okoliša , o važnosti čistog okoliša govorili su prvi razredi. Učenici i učiteljice (S. Golubić, D. Kovaček, T. Švagelj, D. Toman, I. Trgovec, A.Radić) su izradili mnoštvo plakata te pripremili igricu na temu razvrstavanje  otpada na pametnoj ploči.

 

       

Drugi razredi uz svoje učiteljice (Lj. Vugrinec, M. Alijagić, A. Vojnić i I.Knežević, L. Đurđek) su  nas plakatima poučili o vrijednosti vode te važnosti  čuvanja vode od onečišćenja u radionici Vode u zavičaju.

 

         

 

 Učenici 3.b  razreda( s učiteljicom R.Varga) su nas  upoznali s Gospodarstvom u zavičaju.  Jedan dio razreda je predstavljao Zagreb kao turistički grad pomoću suvenira. Drugi dio ga je predstavljao kao nizinski zavičaj, uz razne žitarice. Predstavljali su i hrvatske tvrtke (Ledo, Cedevita) koji su bili  sponzori te nam poklonili  albume i napitke.

                

 

 Reciklaža odjevnih predmeta (mlađi razredi) je povezala učenike 3.a i 3.c, 3.d  s učenicima 7.c razreda te  učiteljice (M.Sandrić,  D. Zemljić Vugrinović, B. Ivančić i V. Vukojević) Oni su od starih tkanina izrađivali odjeću, torbice, jastuke; djevojčica iz 3.a razreda nam je pojasnila kako od stare posteljine izraditi vrećice za papuče te futrole za mobitele.

                    

 

Zdrava hrana je bila radionica 4.razreda ( predvođena učiteljicama M. Vidaković, J. Goldner, R. Šokić)   koji su napravili razne plakate na temu pravilne i nepravilne prehrane.  Učenice su prezentirale napravljenu prezentaciju o mliječnim proizvodima, zdravoj hrani te važnosti tjelovježbe.

 

          

Učenici petih razreda i S.Trajkoski  Bojić ,razrednica 5.c razreda, su nam u radionici Reciklaža papira pokazali kako možemo reciklirati stari papir, metal i plastiku u korisne uporabne predmete.

 

      

 

Radionica Krašograd  je bila radionica  6.razreda koji  su napravili prezentaciju o svom posjetu Krašogradu u informatičkoj učionici  te demostraciju poligona u dvorani za tjelesnu kulturu. Pokazali su nam skakanje na poligonu, penjanje na ljestve, potezanje užeta i traženje čokoladnog  zeca, s njima su bile D. Blažević,  N.  Kurjaković, J.  Baričević, A. Perković i M.  Jukić.

 

           

 

 

Čuvajmo okoliš je radionica koju je vodila učiteljica njemačkog jezika M. Martinović sa šestašima, izradili su prigodni plakat na njemačkom jeziku. Učenici šestih i sedmih razreda (učiteljice I.Pavlinušić Kruspahić, A. Mazalin Rogić, G. Penava, V. Vukojević, N. Ostojić, A.  Runje i K. Gazić)  su napravili plakate te prezentaciju o kvaliteti zraka i ozonu u radionici Kvaliteta zraka. Prezentacija je bila o ozonu i ozonskim rupama, a plakati o najčešćim zagađivačima zraka i njihovim posljedicama.

            

U radionici  Reciklaža odjevnih predmeta (viši razredi),  učiteljice D. Tudja i A. Mutapčić te učenici petih razreda prikazali jedan od načina reciklaže. Uz pomoć hula-hop obruča,  izrađivali su raznobojne tepihe, igračke za kućne ljubimce, torbe, narukvice itd.

 

             

 

 

Održana je i radionica pod nazivom Vode u Bibliji  vjeroučiteljice A. Beketić te vjeroučitelja S. Jelice. Učenici 7.a i 7.b razreda su nam pomoću plakata i prezentacije pobliže objasnili značenje vode za kršćane i židove. Prepričali su nam i stara vjerovanja ljudi o vodi. Radionica  Reciklirane priče-spomenice koju su vodili T. Haber, Lj.Radovečki, P.Cunjak, L. Zlatar-Pravica i D.  Gagro je održana u školskoj knjižnici,  učenice 6. i 7. razreda su nam su objašnjavale tehniku maše papira kojom su izradili predivne listove na kojima pozivaju  na školski mjuzikl Vukomerečka  čarolija.

 

      

 

Učenice osmih razreda zajedno s učiteljem G.Kijukom su u radionici  Životinjsko carstvo održale prezentaciju čija je tema  bila  Zoološki vrt grada Zagreba. Prikazale su nam plan renovacije ZOO-a i neke životinjske vrste koje u njemu žive te nekoliko njegovih najmlađih stanovnika. Za  kraj smo ostavili našu radionicu, Novinarsku radionicu (vodile ju L. Zagotta i K. Ćutić) kojoj je bio cilj  zabilježiti  što se  događalo u našoj školi na Projektni dan...Nadamo se da smo uspjeli prenijeti ozračje koje je vladalo  školom. Radujemo se što u ovakvom  danu svi zajedno možemo puno toga naučiti o zaštiti okoliša i to  kroz praktičan rad!

        

 Novinarska skupina (N .Anić, S. Antoljak, E. Bajrić, P. Cindori, J. Đurinić, M. Hodak,  I. Karlović, Š. Klepo, M. Lacić ,L. Sabol, D. Šaka, F. Ukić, P. Žižak) 

Fotografirao M. Pranjić