Blue Flower

                               

„Svijet je ovisan o mobilnim uređajima. Gotovo se ne može vidjeti čovjek na cesti da ne tipka ili da ne razgovara  mobitelom.“ Riječi su to, koje gotovo svakodnevno, čujemo na nekom od medija. Da, slažem se. Uistinu je tako jer i ja sam jedan od takvih. Mobitel je dio svakodnevice. Imaju ga, ili ga posude od roditelja, već petogodišnjaci, djeca, mladež, odrasli, pa čak i bake i djedovi.

                        

Mobiteli su zaludjeli doslovno sve generacije, od najmlađe do najstarije. Najmlađi ih koriste za igranje igrica, a najstariji kako bi javili svojim najbližima da su dobro. Najveća „pošast“ mobitela vidljiva je na mlađoj populaciji. Pomoću mobitela  slušaju pjesme, igraju igrice, dopisuju se, vrlo rijetko telefoniraju, traže željene podatke na Googleu, računaju, provjeravaju vremensku prognozu za sutra zbog željenih odjevnih kombinacija (uglavnom  cure), i ono najvažnije, surfaju po društvenim  mrežama. Niti odrasli tu puno ne zaostaju. I oni dosta vremena provode na mobilnim aparatima, što zbog posla , a što slobodnog vremena koje za to uvijek nađu. Teško je danas zamisliti život bez te male kutije u džepu ili torbi. Ima ih raznih veličina, modela, marki, cijena…Jedan od najpopularnijih mobitela danas , među mladima, je iPhone  koji što veći broj ima uz naziv, to je noviji model u pitanju. Najnoviji model iPhona je broj sedam. Postoji običan i plus model koji ima nešto veći ekran te bolje i bogatije funkcije. To su telefoni koji na našim prostorima ne mogu iskoristiti sve svoje potencijale jer naše telekomunikacijske mreže kasne za ostatkom svijeta, osobito onog zapadnog  (mislim na SAD-e).Također, vrlo popularni su i Samsung Galaxy modeli koje mladi obožavaju jer pružaju niz mogućnosti i vrlo su jednostavni za korištenje.

Svi ti telefoni su „pametni telefoni“, to su mala džepna računala. Uz pomoć njih čak te se može pronaći (nadležne institucije), možeš ga bilo gdje izvaditi iz džepa i za tren saznati ono što te zanima… Danas na gotovo svaki mobitel možeš „skinuti“, preuzeti raznovrsne mobilne aplikacije-igrice, pjesme, karte, sportske rezultate te aplikacije za uređivanje fotografija… Tako, nerijetko, svaki mobitel ima GPS za bolje snalaženje na nekom nepoznatom putovanju. Živimo u 21. stoljeću, u moderno doba  kada su mobiteli možda potreba, ali i dio naših života, uvijek s nama i uz nas.

 

                                                        Bruno Žurić, 7.c