Blue Flower

 

 

 Živimo li stvaran život ili život na društvenim mrežama?      

U našem vremenu  društvene mreže i  internet zauzimaju sve veću ulogu u životima pojedinaca. Iako mnogi misle (osobito mladi i nezreli) da je riječ o bezazlenoj stvari, one mogu izazvati brojne negativne posljedice. Naime, posvećujemo im  više vremena nego stvarnom životu. Neke od danas popularnih društvenih mreža su:  Instagram, Facebook, Snapchat, Whatsapp, Viber, Twitter, YouTube te mnoge druge. Jesmo li ovisni o njima?

      Riječ ovisnost se koristi za opisivanje fizičke ovisnosti o tvarima, a primjenjiva je i kod pretjerane upotrebe društvenih mreža. Danas je korištenje interneta i društvenih mreža dostupno svima. Dovoljan je jedan klik za bijeg od realnosti. Gotovo je nemoguće zamisliti dan bez interneta. Internet nam nudi velike mogućnosti pretraživanja, promatranja i razgledavanja, neki ga također koriste u komercijalne svrhe, ali internet je zapravo bijeg od realnog svijeta, svoje probleme ostavljamo dok utočište tražimo u pustim lajkovima, komentarima i pregledima. Preveliki gubitak vremena provedenog na društvenim mrežama te potreba za stalnim korištenjem istih, ukazuju nam na problem s ovisnošću o virtualnom svijetu. Naravno da ima i lijepih strana i da je život s njima  ponekad lakši, no jesmo li kao zajednica postali potpuno ovisni o tome? Možemo li funkcionirati bez društvenih platformi? Velik broj tinejdžera ne može provesti ni jedan dan bez korištenja nekakve virtualne komunikacije. Često se događa da osobe kojima je život van interneta u kaosu, imaju probleme s agresijom te pokazuju dozu zavisti prema onome što gledaju i promatraju na društvenim mrežama. U današnje vrijeme osim problema agresije na društvenim mrežama nalazimo i ljude koji od njih zarađuju te pored toga nemaju drugi posao. Sve duljim korištenjem interneta osobe se socijalno izoliraju, tjelesno i psihički iscrpljuju, što se odražava na obiteljskom, školskom ili radnom funkcioniranju, a na kraju može rezultirati potpunim psihičkim problemom. Iako ljudi najčešće zanemaruju ovisnost o društvenim mrežama te ju vide kao malu opasnost za razliku od klasičnih ovisnosti (npr. o alkoholu, pušenju, drogama) i u ovom obliku problema potrebno je zatražiti bilo kakvu stručnu pomoć ili pomoć od bliskih osoba. Ova ovisnost najčešće se rađa među mladima te je prema tome roditeljska zadaća provjeravati što, kako i koliko vremena njihova djeca provode na internetu i društvenim mrežama. Internet nikako ne može biti zamjena za naše stvarne socijalne kontakte, životne navike i osnovne životne potrebe. Međutim, ako se primijeti gubitak kontrole nad vremenom provedenim u virtualnom svijetu interneta i društvenih mreža i više važnosti daje virtualnom nego stvarnom društvenom životu, svakako treba potražiti stručnu pomoć.

          U vlastitom okruženju i školi  sve više vidim primjere upravo ove ovisnosti. Često je i šetnja ulicom vrijeme provedeno  na mobilnim uređajima. Danas se sve jednostavno vrti oko interneta i društvenih platformi te ponekad i sebe uhvatim kako mnogo vremena provedem na društvenim mrežama, valjda nam je to neka navika. No trebamo li se zapitati ima li mreža negativan ili pozitivan utjecaj na društveni život pojedinca te ovisi li korištenje interneta na ravnotežu slabljenja ili jačanja društvenih veza u stvarnom životi. Može li virtualni svijet odvojiti ljude od prijatelja? Koliko god nam mogućnosti davao, ipak mislim da bismo trebali smanjiti uporabu interneta i društvenih mreža te se više okrenuti stvarnom životu.  

A. Jozić, 8.b

 

Fotografija: K.Ćutić