Blue Flower

 

Povijest košarke

 

Što je košarka?

Košarka je sport u kojemu dva tima sastavljena od 5 igrača pokušavaju ostvariti što više bodova ubacivanjem lopte u obruč koša prema organiziranim pravilima.

U ranom prosincu 1891. godine kanadski liječnik James Naismith na tadašnjem je Sveučilištu McGill (danas Sveučilište Springfield) smislio sasvim novu dvoransku igru s namjerom zadržavanja kondicije svojih učenika tijekom duge zime. Nakon što su ideju odbili s objašnjenjem da je pregruba i nepotpuna, prilagodio je nekoliko sportova u jednu cjelinu i sastavio jednostavna pravila. Koš je stavio na visinu 3.05 metara (10 stopa). Koševi su imali čvrsto dno, stoga su se lopte morale izbijati iz koša. Naismithova nova igra bila je vrlo slična rukometu koji je otprilike nastao isto kad i košarka, krajem 19. stoljeća. Ženska košarka počela je 1892.godine kada je Senda Berenson, profesorica tjelesnog odgoja, preoblikovala Naismithova pravila i prilagodila ih ženama.

Prva košarkaška utakmica održala se 20. siječnja 1892.godine u dvorani Gimnazije YMCA. Igralo se s deset igrača na upola kraćem terenu nego današnji NBA teren. Prvi igrači košarke bili su studenti Gimnazije YMCA. Igra je bila popularna do samog početka. Igra se kasnije proširila na čitav SAD i Kanadu. Do 1896. godine su postale brojne i ženske košarkaške momčadi. U početku se košarka igrala nogometnim loptama. Prve lopte za košarku bile su isključivo smeđe boje, što je bila uobičajena boja do pedesetih godina 20. stoljeća. Tada je Paul Tony Hinkle u potrazi za loptom koja bi bila uočljiva uveo narančastu, koja je i danas standardna.

Dribling (odbacivanje lopte od podlogu) nije bio predviđen u prvim pravilima. Predviđeno je bilo samo dodavanje između suigrača odbacivanjem lopte o podlogu. Prvi primjer pomicanja lopte bilo je dodavanje.

Jedini sportovi s loptom koji su izmišljeni u državama Sjeverne Amerike su košarka, netball, odbojka i lacrosse. Druge igre poput baseballa i kanadskog nogometa izmislili su Europljani, Azijati i Afrikanci.
Zašto volim košarku?

Zašto volim košarku? Košarku volim jer mi se jako sviđa. Košarku sam krenula trenirati u ovoj školi, no jedini je problem što nema ženske ekipe pa moram trenirati s dečkima. No nikada neću odustati.                                                                                                                                                          Laura Petrinšak, 7. a