Blue Flower

                                                                                                  

 

       

       

        Penny board je vrsta malog i plastičnog  skejta koji se proizvodi u različitim bojama i

dizajnima. Vrlo je lagan jer se izrađuje od plastike. Penny Skateboards, tvrtka zaslužna za

popularnost  penny boarda, promovira vožnju  bosih nogu.

Ove predivne, plastične, višebojne skejtove izmislio je Larry  Stevenson, bivši spasilac iz Los Angelesa 1973. za svoju marku Makaha.

U devedesetim godinama prošloga stoljeća pojavilo se više vrsta plastičnih skejtova. Ben Mackay

iz Australije preradio je penny board i 2011. stvorio brend Penny Skateboards koji je u vrlo kratkom vremenu postigao veliki uspjeh. Na ideju za penny board  Mackaya je potaknuo njegov stari, plastični skejt.

Osim plastičnih, Penny Skateboards proizvodi i okolišu prihvatljive penny boarde- Penny Organic. Penny board  se sastoji od daske, četiri kotača i mostova.   

Daska je glavni element penny boarda, a može biti različitih boja i oblika. Izrađena je od fleksibilne plastike, te se zbog izdržljivosti na njoj mogu izvoditi razni trikovi, a da se daska ne ošteti.

Kotači su mu izrađeni su od poliuretana s plastičnom ili aluminijskom sredinom, a promjera su 40 ili 59 milimetara. Što su kotači pennya tvrđi, on  se brže kreće. Mostovi povezuju dasku s kotačima. Uglavnom su izrađeni od aluminija, a sastoje se od dva dijela-baze pričvršćene na dasku i nosača kroz koji prolazi osovina. Između njih su umeci koji su najčešće od gume, a služe za lakše kretanje. Danas je ovaj skejt  najpopularnija daska među mladima. Voze ga  cure i dečki. Vrlo je važno na njemu držati ravnotežu i što jače se odgurnuti od tla, kako bi se brže kretao. Balansiranjem tijela na jednu ili drugu stranu skrećemo  lijevo ili desno. Oni spretniji i profesionalniji na njima izvode kojekakve trikove i skokove. Mladi u Zagrebu najčešće ih voze  ispred Muzeja suvremene umjetnosti i Muzeja Mimara.

Penny board je malo, šareno i vrlo brzo prijevozno sredstvo, osobito popularno među mladima pa ga u zadnje vrijeme često viđamo oko škole.

                                                                                                                                   Bruno Žurić, 7.c