Blue Flower

 

Bajka o Orašaru nastala u školskoj knjižnici

Dan za danom, izazov za izazovom i ideje koje se nekim čudom lako pretvore u stvarnost. Prije nego se  duh  Adventa ušuljao u  naš glavni grad,  mi smo u školi već  znali  tko će biti glavni lik naše ovogodišnje  božićne priredbe –  hrabri vojnik Orašar. Po drugi puta (podsjećam da je tako bilo i s mjuziklom Vukomerečka čarolija) inspiraciju mi još u listopadu donosi kolegica  Lana  Zlatar- Pravica. Iako sam za školsku knjižnicu kupila više verzija slikovnica Orašara autora E. T. Hoffmanna, prilagoditi tj. napisati tekst za  izvođenje na školskoj sceni, bio je pravi izazov.

Glazbu za balet Orašar skladao je P. I. Čajkovski, najpoznatije ulomke uvježbala je profesorica Glazbene kulture s nadarenim učenicama - polaznicama  glazbene škole (L. Grubišić, I. Bogat, M. Lacić, L. Zubak). Prekrasan ples Šećerne Vile je izvela učenica A. Totić i zadivila nas plesnim umijećem. U priredbi su sudjelovali učenici Dramske skupine mlađih i starijih razreda, plesači pod vodstvom svojih učiteljica ( I. Knežević, M. Vidaković, R. Šokić) veliki i mali zbor (J. Goldner), a gost glumac je bio vjeroučitelj S. Jelica.

Čudesna magija najpoznatije božićne bajke, priča o Orašaru izvedena je 19. prosinca 2019. u prostoru naše škole. Bila je to  božićna priredba za pamćenje. Stručne savjete o sceni i kazalištu smo dobili od naše drage suradnice D. Totić iz Kazališta Budilica. Za prigodnu scenografiju i kostime su se pobrinule T. Haber, K. Kovačić, i V. Ćukušić., S. Golubić. Ukrasi na velikom boru su također bili plod rada kreativnih učenika likovne grupe viših razreda. Učenice  L. Pokos i K. Cvitkušić  su nas uspješno vodile kroz ovu glazbeno-dramsku priču i pokazale svu ležernost i spontanost voditeljskog umijeća. Kad su se svi izvođači poklonili zajedno na sceni, dobili su velik pljesak od svojih ponosnih roditelja i učitelja. Predstava Orašar je još jednom pokazala kako timski rad, mašta i entuzijazam mogu stvoriti malo umjetničko djelo -  poklon svim učenicima, učiteljima, roditeljima i prijateljima škole za blagdan Božića.

                                                         

 Knjižničarka Ljiljana Radovečki