Blue Flower

Fotografija: K.Ćutić

 

Naša virtualna knjižnica 

          „Poštovani posjetitelji, dobro došli na stranice naše virtualne knjižnice!“

Unatoč svim lošim vijestima koje su  obilježile 2020. godinu, u našoj školi dogodila se jedna odlična vijest. Naša škola dobila je novi, virtualni oblik knjižnice zahvaljujući našoj  knjižničarki, Ljiljani Radovečki. Kad uđete  na  web  stranicu škole, s desne strane možete pronaći poveznicu (https://sites.google.com/view/virtualnaknjiznicaosvukomerec) koji će vas direktno usmjeriti na početnu stranicu virtualne knjižnice. Sve o njoj doznali smo  razgovarajući s našom školskom knjižničarkom Ljiljanom Radovečki.

Poštovana knjižničarko, kako je nastala virtualna knjižnica OŠ „Vukomerec“?

U vrijeme škole na daljinu, Agencija za odgoj i obrazovanje  ponudila je  knjižničarima mnoge edukativne webinare, predavanja, radionice,  ali i web alate koji mogu pripomoći u školi na daljinu. Jedan od njih bio je i izrada virtualne knjižnice u Google Sitesu. Mnogi knjižničari su se, kao i ja, s velikim zadovoljstvom  prihvatili ovoga posla. Naime, školski  knjižničari organiziraju mnoge  školske događaje: književna druženja, promocije knjiga, izložbe dječjih radova, obilježavanje važnih knjižničarskih datuma. Mnogi administratori školskih web stranica, nažalost, nemaju volje češće i kreativnije ažurirati web stranice škola. Osim toga, Google Sites nudi brojne tehničke i kreativne mogućnosti izrade stranice koje sa zadovoljstvom ažuriram u vrijeme kada mi odgovara. Više nisam ovisna o tome hoće li netko staviti informaciju na web stranicu škole ili ne. Priznajem, to mi je veliko olakšanje i zadovoljstvo.

Što se sve nalazi na stranici i s kim sve  surađujete?

Na početnoj stranici možete pronaći sve aktualne novosti i zbivanja te podatke o našoj školi i knjižnici. Virtualna knjižnica nastoji  pratiti važne datume i školske događaje: Dan škole, Dan grada Zagreba, Projektni dan, važnije ekoteme,  informacije vezane za poticanje čitanja: Mjesec hrvatske knjige, projekte čitanja, književna druženja, promocije i sl. U suradnji s učiteljicama razredne nastave,  učiteljicom likovne kulture, glazbene kulture i hrvatskog jezika, objavljujemo uspješne likovne, literarne i glazbene uratke.  

Kako virtualna knjižnica može pomoći učenicima i učiteljima u školi na daljinu?

Na virtualnoj knjižnici se nalaze  poveznice na stranice e-knjiga. U okviru pilot-projekta e-škole, ukupno 72 lektirna djela, 36 osnovnoškolskih i 36 srednjoškolskih  objavljeno je u novom ruhu, u novoj opremi, s obiljem dodatnih sadržaja, mogućnosti i funkcionalnosti. Tu se nalazi i BEK – Besplatne Elektroničke Knjige koje sadrže 179 objavljenih naslova kratkih priča, novela, poezije, eseja i drama. Osim toga tu se nalazi: e-katalog školske knjižnice, e-časopisi, e-referentna zbirka, e-školske slikovnice. Na virtualnoj knjižnici se također nalaze zanimljivi e-kvizovi, provjere znanja iz knjižničarstva za sve razrede koji tijekom godine dolaze na nastavu u školsku knjižnicu te provjere znanja za učenike koji sudjeluju u nacionalnom  knjižničnom projektu „Čitanjem do zvijezda“. Ovdje se mogu vidjeti snimke nezaboravnih školskih priredbi: mjuzikla „Vukomerečka čarolija“, predstave Orašar i Cipele, cipele….

 U kojem će „ virtualnom smjeru“ ići  naša virtualna knjižnica?

Kada jednom izradite virtualnu knjižnicu, uvijek ju morate nadograđivati, poboljšavati, aktualizirati, mijenjati. Ona nije nikada završena. Plan mi je proširiti Kutak za roditelje i učitelje,  osmisliti novi Kutak  za učenike  s poteškoćama tj. proširiti suradnju s školskom  logopedicom i pedagogom. Također bih voljela učenike, vješte u digitalnim  alatima, uključiti u kreiranje virtualne knjižnice. Za početak sam osmislila  aktivnost Izrada digitalnih knjižica u Bookcreatoru. U njoj su trenutno učenici 4. razreda  i imaju zadatak  pretraživanja knjižne građe (referentne zbirke, časopisa) i interneta u pronalaženju određenih tema.  Informacije, fotografije, videouratke poslije slažu i stvaraju digitalnu knjižicu u digitalnoj platformi  Bookcreator. Na naslovnici virtualne možete vidjeti njihov prvi samostalni uradak – Dan močvara. Kada jednom otvorite vrata Virtualnoj  knjižnici,  čeka vas izazov koji traje od datuma do datuma, projekta do projekta, događaja do događaja…Važno je samo imati  volju i inspiraciju. Svakako posjetite našu virtualnu knjižnicu,  doznajte nove informacije te se ugodno zabavite učeći i istražujući!

Hvala Vam na razgovoru!

                                                L. Kotarski i L. Rožić, 7. b