Blue Flower

Osvrt na film Nosila je rubac črleni

        Našoj razrednici nije teško provoditi vrijeme s nama izvan učionice te nam je predložila da u svoje slobodno vrijeme odemo s njom u kino. Dogovorili smo se te 26. listopada 2022. zajedno ogledali hrvatski film Nosila je rubac črleni. Film je  kratko trajao, od 19 do 20:30. U ovoj komediji koju je režirao Goran Dukić, po scenariju Sandre Antolić, glumili su: Nataša Dorčić, Pjer Meničanin, Tesa Litvan, Areta Ćurković, Dora Polić, Sunčana Zelenika, Ljubo Zečević, Ljubomir Kerekeš, Robert Ugrina, Atanas Atanasovski, Ljupčo Todorovski Upa.

       Fabula je smještena u rane devedesete, u Hrvatsko zagorje, na selo, a tamo je uvijek šašavo i zabavno. Pripovjedač je Jezuš Kristuš. Ljudi su veseli i nasmijani, opušteni i puni pozitive. Radili su na zemlji, bavili se poljoprivredom kako bi uzgojili svoje voće i proizvode, a to im je ujedno bio prihod za život. Bili su okruženi životinjama, hranili ih i brinuli se o njima, a neki su i sklapali  prijateljstva. Glavna glumica (Nataša Dorčić) žena je koju su svi zvali Kuma, pravog imena  Anka, bila je posebno povezana sa  svojom svinjom - Bebom. Voljela ju je, zajedno su šetale, razgovarale te provodile većinu vremena zajedno. Bilo je to pravo  prijateljstvo. Velika drama nastala je u trenutku Bebinog nestanka. Kuma je bila izvan sebe, jako zabrinuta kao i ostali seljani. S Bebom se, nasreću, nije ništa loše dogodilo. Preživjela je tragediju koja ju je snašla, smrti svoga prijatelja Rokija, dok se skrivala u šumi zajedno s njim. U naslovu filma skriva se jedan motiv, a to je marama/rubac. U vrijeme odvijanja radnje, žene  nisu bile dotjerane jer su stalno nešto radile, a samim time su se mogle zaprljati. Kosu bi  vezale kopčom te preko nje stavljale maramu. Nosile su se razne marame, jednobojne, šarene. U kajkavskom narječju naziv za maramu je rubac pa je tako i ovaj film dobio svoje ime.

     Film mi se jako svidio, posebno zbog toga što je scenarij napisan kajkavskim narječjem. U njemu sam otkrila puno kajkavskih riječi koje nisam znala i shvatila kakvo bogatstvo jezika imamo u narječjima. Glazbu u filmu potpisuje čuveni hrvatski bend Cinkuši čiji su tekstovi i glazba  oduvijek nadahnuti kajkavskom kulturnom i jezičnom baštinom.  Zahvaljujem  razrednici što nas je odvela u kino te nam priuštila lijepo razredno druženje i opuštanje uz dobar film.

 

N. Mlinarić

7. a