Blue Flower

Istražili smo sve o arkadnim igrama

     Svi ste vjerojatno čuli za pojam arkadne igre i susreli ste se s njima, no znate li uistinu što su arkadne igre i kako funkcioniraju? Vjerujemo da većina ne zna, zato smo istražili što se krije iza tog imena.

         Arkadne igre  naziv je za sve igre koju se mogu započeti igrati tako što se umetne novac ili žeton u stroj. Arkadne igre su obično smještene u prostorijama u arkadnim igraonicama. Također se mogu pronaći u kafićima i zabavnim parkovima. Najpoznatije arkadne igre su fliper, stolni nogomet, zračni hokej, pikado, arkadne videoigre, nagradni automati i jukebox.

         Fliper  je jedna od najpoznatijih arkadnih igara koja se aktivira ubacivanjem žetona ili kovanice. Igrač osvaja bodove upravljajući najmanje jednom čeličnom kuglicom na oklopljenoj igraćoj ploči koja je prekrivena staklom. Glavni cilj igre je osvojiti što više bodova. Bodovi se zarađuju gađanjem različitih objekata na igraćoj ploči. Na dnu ploče nalazi se odvod iznad kojeg su smještene plastične palice kojima upravlja igrač. Drugi cilj je ostati u igri i osvajati besplatne igre (replay).

     Pikado je igra ili sportska disciplina u kojoj jedan ili više natjecatelja bacaju iz ruke male strelice na okruglu metu koja je podijeljena na dijelove, u kojem svaki dio nosi određen broj bodova.

     Zračni hokej - stolna igra za dva natjecatelja u kojem je glavni cilj dobivanje bodova ubacivanjem paka u protivnički gol koristeći ručnu mlatilicu. Za igranje je potreban posebni stol koji je izbušen sa sitnim rupama na podnožju stola kroz koje šišti zrak na kojem pak lebdi.

     Arkadne videoigre - vrsta videoigara koje rade na principu da se u njih umetne novčić ili žeton za koje se dobije određeno vrijeme za igru ili određen broj života. Ove igre obično se nalaze u zabavnim parkovima ili centrima (video arkadama), gostionicama, kafićima itd. Arkadna videoigra je podskup arkadnih igara.

      Nagradni automati - vrsta su arkadne igre u kojoj se vještina igrača nagrađuje u fizičkom obliku, jeftinih nagrada, skupe nagrade ili novac. Većina nagradnih automata koristi neku vrst štipaljke s kojom se pokušava uhvatiti nagrada, a kojom igrač upravlja preko neke vrste upravljača. Nakon što je igrač namjestio hvataljku preko cilja, ima samo jedan pokušaj pri hvatanju nakon čega završava igra. Postoje i druge vrste automata koje koriste stvaranje hrpe koja se prevaljuje ili se oslanjaju na reflekse igrača. Broj pobjednika kod nagradnih automata obično je malen.

     Jukebox  je djelomično automatizirani glazbeni uređaj, obično na kovanice, koji može odsvirati posebno odabrane pjesme iz vlastite zbirke pjesama na nekom od medija. Tradicionalni jukebox uređaji iz 1960-ih bili su prilično veliki s velikom polukružnom lunetom na vrhu i živo osvijetljenom prednjom stranom uređaja. Imali su tipke sa slovima i brojevima, tako da se je izborom njihove kombinacije, moglo izabrati željenu pjesmu za reprodukciju (uobičajeno su to bile singl ploče).

       Arkadne igre su vrlo zabavne, okupljaju oko sebe mlađu, ali i stariju populaciju. Zanimljive su zbog natjecateljskog duha kojeg izazivaju u igračima. Za neke je potrebna i određena brzina i snalažljivost pa i strategija o tome kako igrati i kako nadmudriti protivnika. Neke igre, poput pikada, postale su prave sportske discipline za koje se igrači pripremaju mjesecima. Najveća mana igara je što za njihovo igranje treba novac, a i  brzo i lako se postaje ovisan o njima. Također mogu razviti osjećaj ljutnje zbog gubljenja, stvaraju nervozu jer se ne postiže željeni rezultat, gubi se i osjećaj za vrijeme i mjesto, pa se često za igrače govori da su zaglibili u igrama. Dakle, uvijek treba biti oprezan s njima jer mogu izazvati ovisnost. Ako se umjereno koriste, mogu biti izvor zabave i druženja, iako je svakako bolje i zdravije vrijeme provoditi u prirodi.

F. Šaka i P. Miklečić, 8. a

Fotografija: K. Ćutić